Brez omejitev

FOTO: Tako je začetek novega leta obeležil Kim Džong Un

B.K.
1. 1. 2021, 10.05
Posodobljeno: 1. 1. 2021, 13.38
Deli članek:

Severnokorejski voditelj je za prvi dan novega leta obiskal družinsko grobnico.

Reuters
Kim Džong Un ob pisanju novoletnega pisma državljanom.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je prihod leta 2021 obeležil s pismom državljanom Demokratične ljudske republike Koreje. Napisal ga je na roko, v njem pa se je državljanom zahvalil za zaupanje v težkih časih epidemije in gospodarske blokade. Kim se je sicer pred nekaj tedni javno opravičil državljanom, ker ob nastopu epidemije in zaradi mnogih mednarodnih sankcija ni izpolnil danih obljub o gospodarskem razvoju. Severnokorejski voditelj je namreč ob izbruhu pandemije novega koronavirusa zaprl meje države, kar je še dodatno pritisnilo na že tako slabotno gospodarstvo te azijske države.

"Tudi v novem letu si bom močno prizadeval, da bi čimprej prispeli v novo dobo, v kateri se bodo uresničili ideali in želje naših ljudi," je po poročanju državne televizije KCNA v pismu zapisal Kim.

Reuters
Novoletno pismo Kima Džong Una.

Kim je na novega leta dan prav tako obiskal grobnico, v kateri ležita trupli ustanovitelja sevrnokorejske države Kima Il Sunga ter njegovega sina in drugega voditelja Kima Džong Ila.

Za razliko od večine ostalih svetovnih držav v Severni Koreji za novo leto niso veljale omejitve druženja. Prebivalci Severne Koreje so tako novo leto množično pričakali na ulicah in trgih, ob spremljavi ognjemetov in žive glasbe. Vsaj tisti, ki so polnoč pričakali na glavnem trgu v prestolnici Pjongjang so ob tem nosili zaščitne maske, poročajo tuji mediji.

Profimedia
Novoletni obisk grobnice.

Čez nekaj dni bo sicer v prestolnici potekal osmi kongres Delavske stranke, na katerem naj bi Kim oznanil nov petletni razvojni plan in opravil nekaj zamenjav v državnem vodstvu.