V samoizolaciji

Francoski predsednik Macron pozitiven na novi koronavirus, Janša je lahko brez skrbi

L.K./STA
17. 12. 2020, 13.59
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 14.08
Deli članek:

Francoski predsednik je bil danes pozitiven na testiranju na novi koronavirus, so sporočili iz Elizejske palače. V skladu s pravili, ki veljajo v Franciji, bo zdaj sedem dni v samoizolaciji. Svoje delo bo opravljal na daljavo, so pojasnili.

Profimedia
Francoski predsednik Emmanuel Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron je bil danes pozitiven na testiranju na novi koronavirus, so sporočili iz Elizejske palače. "Predsednik je bil danes pozitiven na testiranju na novi koronavirus," so zapisali v Macronovem uradu. Testiranje s testom PCR je opravil takoj, ko so se pojavili prvi simptomi okužbe, so dodali.

V Franciji se je v torek končalo drugo zaprtje države od izbruha pandemije covida-19, a le z delnim odpiranjem, da bi se med prazniki izognili porastu okužb. Uvedli so delno nočno prepoved gibanja med 20. in 6. uro. Ponoči gredo lahko Francozi od doma zaradi dela, skrbi za otroke ali zdravstvenih razlogov ter sprehoda hišnih ljubljenčkov.

Dodali so, da njegova soproga Brigitte nima simptomov okužbe. Na torkovem testiranju na novi koronavirus, ki ga je opravila pred obiskom v pediatrični bolnišnici v Parizu, je bila negativna.

Macron, ki bo v ponedeljek dopolnil 43 let, se je tako pridružil več drugim svetovnim voditeljem, ki so bili že okuženi z novim koronavirusom. Med drugim sta okužbo prebolela britanski premier Boris Johnson in ameriški predsednik Donald Trump.

Zaradi stika s predsednikom je v samoizolaciji tudi francoski premier Jean Castex, čeprav nima simptomov okužbe, so sporočili iz njegovega kabineta. "Njegov delovnik bo prilagojen tako, da bo lahko prihodnjih sedem dni delal na daljavo," so pojasnili. Danes tako ne bo mogel v francoski senat, kjer bi moral predstaviti francosko strategijo cepljenja proti covidu-19.

Davi je premier opravil testiranje na novi koronavirus, rezultate pričakujejo v kratkem, so navedli v Castexovem kabinetu.

V samoizolaciji je zaradi stika z Macronom tudi predsednik francoske narodne skupščine Richard Ferrand, so zapisali v njegovem uradu.

V sredo so v državi zabeležili več kot 17.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je povzročilo zaskrbljenost. Doslej je covid-19 v Franciji, ki ima 67 milijonov prebivalcev, potrdili okoli 2,47 milijona okužb, umrlo je več kot 59.472 covidnih bolnikov, kažejo podatki ameriške univerze Johnsa Hopkinsa.

V samoizolaciji

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po stiku s francoskim predsednikom v samoizolaciji, je sporočil Michelov tiskovni predstavnik Barend Leyts. Ta je danes na Twitterju zapisal, da je bil predsednik Evropskega sveta v ponedeljek v Parizu na obeleževanju 60. obletnice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Ob tem se je v Elizejski palači srečal s francoskim predsednikom Macronom, je dodal Michelov tiskovni predstavnik.

"Francoske oblasti so predsednika Evropskega sveta obvestile, da ga ne obravnavajo kot tesen stik," je še sporočil. Dodal je, da se Michel redno testira na novi koronavirus in da je bil na torkovem testiranju negativen. "Kljub temu bo iz preventivnih razlogov šel v samoizolacijo," je pojasnil Leyts. Michel je ob tem na Twitterju francoskemu predsedniku zaželel hitro okrevanje.

Obeležitve obletnice OECD v Parizu in kosila pri Macronu se je v ponedeljek v Parizu udeležil tudi španski premier Pedro Sanchez, ki bo zaradi tega do 24. decembra v karanteni, so danes sporočili iz njegovega kabineta. Takrat bo minilo deset dni od stika s predsednikom Francije, kolikor v Španiji traja karantena. V Sanchezovem uradu so napovedali, da bo šel takoj na testiranje in da je že odpovedal svoje aktivnosti v prihodnjih dneh.

Potem ko se je v sredo v Elizejski palači sestal z Macronom, je v samoizolaciji tudi portugalski premier Antonio Costa, so navedli v njegovem kabinetu. Tudi on se je že testiral na novi koronavirus, a rezultati še niso znani.

Macron se je sicer pretekli četrtek in petek udeležil tudi vrha EU v Bruslju, na katerem je bil tudi slovenski premier Janez Janša. Viri pri EU so pojasnili, da za potencialen vir okužbe francoski predsednik velja od ponedeljka, 14. decembra, zvečer. Na vrhu 10. in 11. decembra so bili upoštevani vsi higienski ukrepi, so izpostavili. Neimenovani viri so dodali, da niso bili obveščeni o tem, da bi bil z novim koronavirusom okužen še kakšen udeleženec vrha.

Več evropskih voditeljev je Macronu že zaželelo hitro okrevanje. Med njimi sta predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson.