Očita mu rušenje

Se vendarle obeta padec vlade? Janša že s pikrimi nad Gantarja

B.K./STA
17. 12. 2020, 13.46
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 15.45
Deli članek:

Predsednik vlade je na slovesnosti ob 30. obletnici postroja brigade Moris ministru za zdravje očital, da ruši vlado.

Bobo
Janez Janša na 30. obletnici prvega javnega postroja brigade Moris v kočevski reki.

Premier Janez Janša je ob robu slovesnosti ob 30. obletnici prvega javnega postroja brigade Moris v Kočevski Reki dejal, da si želi, da bi se minister za zdravje Tomaž Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covidu-19, "ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade". Ob tem je izrazil prepričanje, da politična nestabilnost v času začetka cepljenja ne bo koristila nikomur.

Namignil na predčasne volitve

Po oceni Janše je njegova vlada najbolj stabilna kar jo je moč sestaviti v tej sestavi državnega zbora. "Če bo kdo majal to strukturo, bodo nove predčasne volitve slej kot prej pred nami," je komentiral poskuse oblikovanja nove vlade. Volilna kampanja ali tedni politične nestabilnosti v času, ko pričakujemo najbolj zahteven del spopada z epidemijo, pa nikomur ne koristi, je še dejal. Kakršna koli izključevalna politika je v tem času katastrofa za ljudi, je še dodal Janša.

Cepivo proti koronavirusu, ki ga bo zagotovila EU, je po Janševih besedah "luč na koncu tunela". Cepljenje pa bo velik zalogaj, ki ga bodo izvedli nekje do začetka poletja. Preden bo cepivo začelo delovati, namreč potrebujemo precepljenost do 70 odstotkov prebivalstva. Do takrat pa bo treba po njegovih besedah kombinirati pametno uporabo cepiva pri najbolj rizičnih skupinah z veljavnostjo nekaterih omejevalnih ukrepov.

Slovenija se sicer po pojavnosti okužb in številu smrti na 100.000 prebivalcev uvršča v sam vrh držav Evropske unije. Višjo 14-dnevno pojavnost od nas imajo trenutno le še Luksemburg, Hrvaška in Litva.