skrajšan delovni čas

Vlada delodajalcem izplačala že 17 milijonov evrov

B.K.
17. 12. 2020, 12.04
Posodobljeno: 17. 12. 2020, 12.15
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji seji podaljšala sklep glede subvencioniranja skrajšanega delovna časa.

STA
Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Sklep o subvencioniranju skrajšanega delovna časa je vlada podaljšala z namenom ohranitve delovnih mest, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Delodajalci po njeovih besedah namreč izkazujejo vedno večji interes po koriščenju tega ukrepa. Ta je po ministrovem mnenju še vedno potreben in nujen, "ocenjujemo celo, da bo po koncu drugega vala epidemije še bolj nujen," je dejal.

Brez tovrstnih ukrepov, s katerimi država subvencionira plače zaposlenih v podjetjih, bi se gospodarska kriza, ki jo je s sabo prinesla epidemija, "gotovo odrazila tudi v večjem številu brezposelnih oseb," je prepričan minister.

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je doslej ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa izkoristilo 4469 delodajalcev za 22.500 zaposlenih. Do 30. novembra je bilo iz državnega proračuna za ta ukrep delodajalcem izplačanih 17 milijonov evrov, je še povedal minister Cigler Kralj.

Denarna socialna pomoč bo izplačana jutri

Ob tem je še dodal, da bodo upravičenci do denarne socialne pomoči to prejeli že jutri, varstveni dodatek pa bo izplačan 30. decembra. Prav tako se v času epidemije pri odločanju o upravičenosti do denarne socialne pomoči ne upošteva premoženje posameznika, z izjemo prihrankov in vrednostnih papirjev.