Vdor

Incident v ruskih teritorialnih vodah: Američanom zagrozili, da jih bodo nasadili

L.K.
24. 11. 2020, 13.03
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 14.44
Deli članek:

Ameriških rušilec se je znašel v ruskih teritorialnih vodah.

Profimedia
Rušilec USS John S. McCain (fotografija je arhivska)

Zloglasni ameriški rušilec je danes zjutraj poskrbel za diplomatski incident, potem ko je Rusija dala vedeti, da je prišlo do vdora v njene teritorialne vode.

Rušilec USS John S. McCain, zasnovan za lov na podmornice, je plul po vodah Japonskega oziroma Vzhodnega morja, in sicer ob obali ruskega Vladivostoka. Ruske oblasti trdijo, da je mejo njihovih teritorialnih voda pustil več kot dva kilometra za sabo.

Da gre za nedopustno dejanje, so dali Rusi Američanom vedeti s svojim rušilcem Admiralom Vinogradovom. Prišli so za njih in jim predali sporočilo, da jih bodo nasadili s svojim plovilom, če ne poberejo šil in kopit.

Ameriška vojna mornarica incidenta še ni komentirala.

Že leta 2017

To ni prvi tak »izpad« omenjenega ameriškega rušilec. Leta 2017 je deset ameriških mornarjev umrlo, potem ko je plovilo trčilo v tanker, ki je plul pod liberijsko zastavo. Rušilec si je »lizal rane« do oktobra lani. Preiskava je pokazala, da je za nesrečo kriv pretirano zapleteni sistem, ki se za pospeševanje poslužuje zaslonov na dotik. Posadka za to ni bila primerno usposobljena.