pomoč

Šestan: Na terenu vsak dan do 1600 pripadnikov civilne zaščite

B.K.
24. 11. 2020, 12.04
Posodobljeno: 24. 11. 2020, 14.14
Deli članek:

Poveljnik Civilne zaščite je predstavil kako poteka vključevanje struktur civilne zaščite v pomoč pri obvladovanju epidemije v Domovih za starejše občane (DSO).

STA
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Zaradi velikega števila okuženih so občinski in regijski štabi Civilne zaščite (CZ) stalno v pripravljenosti in pomagajo pri koordinaciji dela, je na današnji novinarski konferenci dejal poveljnik CZ Srečko Šestan. Spomnil je, da je oktobra izdal dve odredbi in sicer eno o aktiviranju prostovoljcev za splošno pomoč in drugo o aktiviranjo pripadnikov ekip Rdečega križa.

Dnevno tako na terenu pomaga med 1.400 in 1.600 pripadnikov vseh struktur CZ, v različne naloge pa je vključenih še dodatnih 190 humanitarcev, je pojasnil Šestan. Ekipe Rdečega križa pomagajo predsvem v zdravstvu, gasilci pa predvsem pri nalogah prevoza, pomoči vzpostavitvih rdečih con in razkuževanju prostorov. Na voljo so tudi prostovoljci Slovenske filantropije in Slovenske Karitas. CZ sicer pomaga pri 64 DSO-jih v državi od skupno 102.

DSO-ji se sicer srečujejo s težavami na treh področjih, je pojasnil poveljnik. Pesti jih kadrovska podhranjenost, ponekod se je začelo pojavljati pomanjkanje zaščitne opreme, prav tako ponekod ni mogoče vzpostaviti rdečih con znotraj domov.

Kadrovska problematika je najbolj pereča, saj je potreben strokoven kader. Pri tem pomagajo predvsem prostovoljci Rdečega križa in bolničarji v sklopu Gasilskih društev.

Kar se tiče pomanjkanja zaščitne opreme, problem ni tako hud. Pomanjkanje se pojavlja predvsem ponekod na vzhodnem Štajerskem, zato se bo jutri sestala vladna ekipa in odločila, ali je čas že primeren za aktivacijo blagovnih rezerv.

Pri vzpostavitvi rdečih con zunaj domov pa pomagajo ostale strukture CZ, predvsem občinske in regijske. CZ izvaja logistično pomoč in zagotavlja materialna sredstva kot so zabojniki, šotori, postelje in agregati. Pomagajo tudi pri premeščanju opreme, razvozu hrane in koordinaciji del.