Ciprsko vprašanje

Erdogan predlagal razdelitev Cipra na dve državi

B.K./STA
15. 11. 2020, 19.27
Posodobljeno: 15. 11. 2020, 19.28
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ob današnjem obisku na Severnem Cipru zavzel, da bi vprašanje razdeljenega Cipra rešili z dvema državama. "Danes sta na Cipru dva ločena naroda, dve ločeni demokratični ureditvi in dve ločeni državi," je dejal. Zato bi se morali pogovarjati in dogovoriti o rešitvi dveh držav, je menil.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

Pred tem je Erdogana danes sprejel predsednik mednarodno nepriznanega Severnega Cipra Ersin Tatar, ki mu je Erdogan pred nekaj tedni pomagal do zmage na predsedniških volitvah.

Turški predsednik je danes obiskal še nekoč znano obmorsko letovišče Varoša, ki je opuščeno, odkar so tamkajšnji prebivalci leta 1974 zbežali pred turško vojsko. Obisk je boleč za večinske ciprske Grke, ki vztrajajo pri zahtevi, da se razseljeni vrnejo na svoje domove v Varošo.

Erdogan je danes dejal, da je očitno, kdo so pravi lastniki Varoše. Mesto je bilo do nedavnega zapuščeno, v zadnjem času pa so ga delno odprle oblasti Severnega Cipra in s tem razburile mednarodno skupnost.

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je Erdoganov obisk v Varoši obsodil in dejal, da želi turški predsednik z njim "torpedirati prizadevanja za rešitev ciprskega vprašanja pod okriljem ZN".

Grško zunanje ministrstvo pa je danes sporočilo, da Erdoganov obisk v Varoši ob obletnici enostranski razglasitvi entitete ciprskih Turkov na severnem delu otoka predstavlja provokacijo, kakršne še ni bilo.

Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana in članica EU od leta 2004, medtem ko Severni Ciper priznava le Turčija. Zadnja mirovna pogajanja za združitev Cipra pod posredništvom Združenih narodov so propadla leta 2017 in odtlej ni bilo napredka v pogovorih med sprtima stranema.

V reševanju ciprskega vprašanja velja vrnitev Varoše ciprskim Grkom za enega od najpomembnejših ukrepov za ponovno vzpostavitev zaupanja med stranema.