Samohvala

Razvoja trenutno najbolj obetavnega cepiva ni finančno podprl Washington, temveč Berlin

S.R.
10. 11. 2020, 09.55
Posodobljeno: 10. 11. 2020, 10.10
Deli članek:

Ko je včeraj odjeknila vzpodbudna vest o 90-odstotni učinkovitosti cepiva proti covidu-19, ki ga razvijata nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriška farmacevtska družba Pfizer, so svoj lonček hitro prislonili zlasti politiki onkraj luže.

Profimedia
Cepivo skupaj razvijata ameriški Pfizer in nemški BioNTech.

Med prvimi iz administracije Donalda Trumpa, ki so uspeh pri razvoju cepiva pripisali lastnim naporom, je bil podpredsednik Mike Pence. Prek twitterja je naznanil, da je razvoj pospešil vladni projekt »Operacija Warp Speed« (Operation Warp Speed – OPW). Gre za projekt v javno-zasebnem partnerstvu, ki ga je Tumpova vlada naznanila aprila letos in ki deluje pod vodstvom ministrstva za zdravje in človeške vire ter ministrstva za obrambo, v njem pa sodelujejo tudi druge vladne agencije. 

Resnica je ta, da družba Pfizer za razvoj, klinično preizkušanje in končno proizvodnjo tega cepiva z delovnim imenom BNT162b2 od projekta OPW ni prejela nobene finančne injekcije, je pa državno pomoč prejelo partnersko podjetje BioNTech, a od nemške vlade, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Hkrati je podjetje zagotovilo tehnologijo informacijske ribonukleinske kisline (mRNA), ki telo spodbudi k izdelavi proteina, ki posledično sproži imunski odziv. Sodelovanje obeh podjetij sicer ni nekaj novega, saj sta v preteklosti skupaj razvijali že cepiva proti gripi. Prvo fazo kliničnih preizkusov cepiva proti covidu-19 sta začeli že na začetku aprila, preden je Trumpova administracija naznanila ustanovitev projekta OPW. Nemška vlada je podjetju BioNTech za pomoč pri razvoju nato septembra poklonila slabih 400 milijonov evrov, namenjenih zlasti krepitvi proizvodnih in raziskovalnih zmogljivosti na domačem trgu, dodaja Bloomberg. Kaj so k temu neposredno prispevale ZDA? S Pfizerjem so sklenili pogodbo o nakupu milijonov odmerkov cepiva, ko se bo to izkazalo za dovolj učinkovito in varno, da ga bodo za uporabo potrdili regulatorji, s tem pa so stopili na čelo dolge čakalne vrste.