Zaslišanje bi lahko bilo preloženo

Terorist, ki je moril v Nici, ima covid-19

L.K.
3. 11. 2020, 12.48
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 12.58
Deli članek:

Še vedno je hospitaliziran. Zaslišali ga še niso.

Profimedia
Tri žrtve terorističnega napada v Nici

V četrtek je v Nici Tunizijec, ki je v Francijo iz sosednje Italije dva dni pred napadom prišel nezakonito, v cerkvi z nožem ubil tri ljudi. Policisti so ga huje ranili, trenutno je v bolnišnici.

21-letnega Brahima Issaouija še niso zaslišali. Na zaslišanje bi lahko čakali še nekaj časa, saj je, kot se je izkazalo, okužen s covidom-19. Po poročanju italijanskih medijev je moral skupaj s skoraj 400 drugimi migranti v karanteno; v Bariju se je lahko izkrcal 9. oktobra.

Francoski policisti so v Tunizijca izstrelili 14 nabojev, medtem ko je kričal »Allahu Akbar«. To je kričal tudi, ko so ga omamljenega strpali v reševalno vozilo.

Spal na stopnicah katedrale

Kot je povedala njegova mama, je njen sin pustil šolo, da bi postal mehanik. Prvih nekaj plač je porabil za alkohol in droge, v zadnjih dveh letih in pol pa se je prelevil v puščavnika – molil je in se zadrževal doma, kadar ni bil v službi. Njegova družina ni vedela, da namerava moriti, trdijo. Prepričani so bili, da se je v Francijo odpravil v iskanju boljšega zaslužka. 28. oktobra, dan pred napadom, jih je poklical in jim poslal fotografijo kraja, kjer bo spal tisto noč – na stopnišču katedrale, kjer je naslednji dan vzel življenja 60-letni Nadine Devillers, 54-letnemu Vincentu Loquesu in 44-letni Simoni Barreto Silva.

Aretacije tudi v Tuniziji

V Franciji so že v četrtek aretirali 47-letnika, ki naj bi bil v stiku z napadalcem. Do sedaj so tako skupno aretirali tri ljudi, za katere preiskujejo, ali so bili vpleteni v napad. Potem ko so aretirali 47-letnika, je policija v petek zvečer v Nici pridržala še 35-letnika. Prvega sumijo, da je bil v stiku z napadalcem. Za drugega sumijo, da je bil dan pred napadom v stiku s 47-letnikom.
Pozneje v petek so aretirali še tretjega osumljenca, 33-letnega moškega. Ta je bil namreč v petek zvečer na naslovu 35-letnika.

Tunizijske varnostne oblasti pa so aretirale moškega, ki naj bi v imenu doslej neznane skupine prevzel odgovornost za napad v Nici. Verjetno obstaja še ena oseba, ki naj bi mu pomagala pri nastanku videa, v katerem je prevzel odgovornost.

Video se je po napadu pojavil na družabnih omrežjih. Na posnetku je moški prevzel odgovornost za napad v imenu skupine Ansar al Mahdi. Preiskovalci sicer dvomijo v obstoj te skupine, saj je do sedaj še niso zasledili.