Dunajska islamistična scena

Teroristom je šlo na roko, da ima policija več dela z nadzorom spoštovanja ukrepov za zajezitev covida-19

C.E./STA
3. 11. 2020, 12.34
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 12.40
Deli članek:

Strokovnjak za terorizem Nicolas Stockhammer opozarja , da ima Avstrija "precej razvito islamistično sceno".

Reuters
Policisti so ustavljali in preiskali mimoidoče.

Stockhammerja ponedeljkov teroristični napad na Dunaju ni povsem presenetil. V preteklosti je že bilo nekaj napadov, prav tako so jih nekaj uspešno preprečili. "Dunaj ni otok blaženih, kot bi si to mnogi radi predstavljali," je opozoril profesor Stockhammer.

Sam sicer meni, da je bil napad načrtovan za kasnejši čas, a so se napadalci odločili, da ga izvedejo prej, saj so se v Avstriji z današnjim dnem začeli izvajati poostreni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo v veljavi policijska ura med 20. in 6. uro.

Če je šlo za organizirano teroristično celico, so napad lahko pripravili v zgolj nekaj dneh. Poleg tega jim je šlo na roko tudi dejstvo, da imajo policisti in varnostni organi več dela z nadzorom spoštovanja ukrepov za zajezitev covida-19.

Tuje obveščevalne službe so pogosto opozarjale na nevarnost, Avstrija pa ima tudi "precej razvito islamistično sceno". "Ko je šlo za migracije v t. i. kalifat, torej v Sirijo ali Irak, je bila Avstrija na četrtem mestu v Evropi," je spomnil profesor. Skupaj je v t. i. Islamsko državo (IS), ki je leta 2015 bliskovito zasedla velika območja Sirije in Iraka, odšlo 320 borcev iz Avstrije.

Povod za ponedeljkov napad pa bi lahko bile znova objave karikatur islamskega preroka Mohameda v Franciji. Zaradi teh karikatur, krutega umora francoskega učitelja, odziva francoskega predsednika Emmanuela Macrona na islamske skrajneže in ogorčenega odziva muslimanskega sveta na to je grožnja terorističnega napada v celotni Evropi povečana,  opozoril profesor z dunajske univerze.