88 od 89, 18 od 19

V celjski bolnišnici zmanjkuje prostora, covid-19 jih je stal skoraj 10 odstotkov kadra

L.K.
3. 11. 2020, 11.35
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 13.34
Deli članek:

V celjski bolnišnici pripravljajo četrti covid-19 oddelek.

Bobo
Povprečna starost hospitaliziranega je 61 let, povprečna starost tistih na intenzivni negi 70 let (fotografija je arhivska).

Stanje okužb v domovih za starejše se umirja, je danes dejal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič. Večje število vrnitev iz bolnišnic beležijo tako po gorenjski regiji, kjer je splošna stanje še vedno najbolj zaskrbljujoče, kot tudi v Zasavju in Podravju. "Domovi delajo dobro," je poudaril Uršič. Imajo tudi dovolj zaščitne opreme.

Rast okužb beležijo le v domovih na Primorskem, kjer pa že načrtujejo ustanavljanje rdečih con tako v domovih kot na zunanjih lokacijah.

Vlada je sicer zagotovila skupno 26 milijonov evrov dodatnih sredstev za nove kadre. Doslej so domovi zaposlili že 118 novih sodelavcev, še 114 pa preko programa javnih del.

Splošna bolnišnica Celje je tretja največja covid-19 bolnišnica v Sloveniji. Od 29. septembra je bilo tam hospitaliziranih 1173 bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 257. Umrlo je 39 ljudi. Kar pomeni, da je umrlo 3,3 odstotka vseh hospitaliziranih in 15,2 odstotka vseh na intenzivni negi. To je manjši delež, kot pa je naveden v strokovni literaturi, je pojasnil v. d. direktorja celjske bolnišnice Dragan Kovačić. Povprečna starost hospitaliziranega je 61 let, povprečna starost tistih na intenzivni negi 70 let. Starostni razpon umrlih je sicer od 64 do 95 let.

Kot je dejal Kovačić, pri njih narašča število oseb, ki potrebujejo zdravljenje s kisikom. Skupno imajo 89 postelj, od katerih jih je 88 zasedenih. Na intenzivni negi je 19 postelj, prosta je le še ena.

Narašča obravnava na covid-19 delu urgence, na delu, ki tej bolezni ni namenjen, pa upada. Na urgenci je kar 45 odstotkov vseh obravnav zaradi covida-19, kar je, kot je dejal Kovačić, zaskrbljujoče – zato, ker število očitno narašča, in ker obstaja skrb, da bolni ljudje, da bi prizanesli zdravstvenemu sistemu, ne prihajajo tja, čeprav bi morali.

Po Kovačićevih besedah je na celjski urgenci 17 bolnikov, okuženih s covidom-19, ki čakajo na sprejem v bolnišnico. Tudi zato je v pripravi četrti oddelek, ki bo imel 30 postelj.

Morala na visoki stopnji

Kovačić je kot največjo težavo celjske splošne bolnišnice izpostavil zbolevanje zdravstvenega kadra. Na bolniškem staležu je 177 medicinskih sester in 23 zdravnikov, kar je skoraj 10 odstotkov. Številke bodo še rasle, je pristavil in izpostavil, da so se za drugi val ustrezno pripravili, tako da jim zaščitne opreme zaenkrat ne primanjkuje, morala pa je v Celju »na visoki stopnji«. Predvideva, da bo drugi val trajal še nekaj tednov.

Za konec je Kovačić razkril, da je covid-19 prebolel tudi sam. Oblika bolezni ni bila najlažja, zato ljudem priporoča, da se okužbi izognejo.

Zagotavlja, da so postopek izvedli s skladu z zakonom

Kovačić je tudi komentiral pisanje spletnega portala Necenzurirano.si, da je športni psiholog Matej Tušak s svojim nedavno registriranim podjetjem Prosigura in skupaj s podjetjem Provar konec prejšnjega tedna s celjsko bolnišnico podpisal 183.000 evrov (brez DDV) vredno pogodbo za dobavo zaščitnih mask tipa FFP2.

Po pisanju portala je Tušak posel dobil brez javnega razpisa, saj so v bolnišnici zaradi nujnosti nabave preskočili javni razpis in kar neposredno izbrali dobavitelja. Kovačić je v odzivu zagotovil, da so postopek izvedli v skladu s priporočili ministrstva za zdravje in z zakonom o javnem naročanju.