Astro

Sodobni čas 'tepe' vašo vratno hrbtenico – tako poskrbite zanjo

Barbara Tavčar
3. 11. 2020, 11.32
Posodobljeno: 3. 11. 2020, 17.57
Deli članek:

Telo je celovit in povezan sistem, kjer ima vsak člen pomembno vlogo. Ne glede na to, kako radi razčlenjujemo, opazujemo in analiziramo posamezni del, v resnici telo lahko deluje le povezano.

oa
vrat

In ravno zaradi te povezanosti, bo vedno nepravilnost v enem segmentu pripeljala do sprememb v celotnem sistemu. To je še en razlog, ki nazorno kaže, da je posamezne dele nesmiselno obravnavati izolirano.
Čeprav danes govorim o vratnem delu, priporočam, da opazujte svoje telo v celoti, analizirajte njegovo držo in delovanje, ocenjujte ga od stopal do glave. Po eni strani smo priviligirani z možnostjo vzravnane stoje in hoje na dveh nogah, a ta privilegij istočasno prinaša odgovornost in skrb, da svoje telo držimo in obdržimo v takšni »formi«, da se v tem pokončnem položaju zmoremo upirati sili gravitacije.
Konstanten napačen položaj
Če si dovolimo na svoje telo pogledati integrirano, potem razumemo, da na en del telesa – v tem prispevku je to vratni del hrbtenice, še kako vpliva na preostanek in obratno. Teža glave predstavlja 1/8 teže celotnega telesa. Glede na to, da stil življenja vpliva na to, da je močnih in funkcionalnih mišic v telesu vedno manj, potem ta teža pomeni dodatno obremenitev mišično-sklepnega sistema, ligamentarnega sistema, vpliva na naše čustveno stanje in nenazadnje tudi na naš um. Aktivnosti vsakodnevnega življenja, kot so gledanje v računalniški zaslon, gledanje navzdol in pisanje SMSov), hitro ugotovimo, da pri teh opravilih telo ni v pravem položaju. Glava se vse bolj pomakne naprej pred tako imenovano vertikalno centralno os telesa (angl. Forward head posture), kar pripelje do napačnega položaja ram, zaobljenega hrbta, »stisnjenega« prsnega koša in podobno (spremembe takšnega načina telesne drže bi lahko naštevala čisto do stopal). Tovrstno nepravilno telesno držanje bo prineslo tudi spremembo razpoloženja, slabšo koncentracijo, pomanjkanje energije, glavobole, bolečine v vratu, hrbtu, vrtoglavico, pogoste težave s sinusi itd. Na fizičnem nivoju pa s časoma tudi spremembe v dinamiki gibanja.
Da, sodoben način življenja vpliva na kvaliteto preživljanja časa in tudi pospešuje razvoj degenerativnih sprememb, ki so vidne na medvretenčnih ploščicah, malih sklepih in vretencih. Posledica izgube vode v medvretenčnih ploščicah je sesedanje ploščice in pokanje vezivnega obročka. Zato mehka sredica (disk) sili v hrbtenični kanal in pritisne na živčevje, ki oživčuje roki ali celo na hrbtenjačo.
Ukrepanje
Kaj lahko storiš, da bodo težave z bolečinami v vratnem delu čim manjše oziroma, da do njih sploh ne bo prišlo?
• Gledano iz preventivnega aspekta, bo najboljša samokontrola. Večkrat se na delu in domačem okolju opomnite, kako držite glavo, kako sedite, na kakšen način med telefonskim pogovorom držite slušalko ali mobilnik. Poskušajte sedeti tako, da je teža telesa enakomerno razporejena na obe sednici. Pri takšni razporeditvi teže bo lažje obdržati medenico v nevtralnem položaju, preostanek hrbtenice pa v vzravnani vertikalni liniji. Glavo poskusite obdržati točno na sredini razdalje vaših ram. Prosite sodelavca v pisarni ali koga od domačih, če delate doma, da vas v začetku oceni ali ste položaj glave dobro ocenili. Če le lahko telefonsko slušalko ali mobilnik vsakič primite z drugo roko in med pogovorom delček pozornosti usmerite v to, da vratne hrbtenice nimate preveč v odklonu in da slušalke ne držite z ramami temveč roko. Pri pogostih pogovorih pa vsekakor priporočam telefonske slušalke.
• Če sedite dlje časa si privoščite kratke gibalne odmore. V našem centru vsak delovnik izvajamo tako imenovane aktivne 15 minutne on-line odmore, pri katerih poskrbimo, da sedeči del prekinete s kratko gibalno vsebino in v tem času poskrbite za telesni reset. Udeleženi že po parih dneh občutijo manjšo mišično napetost, zmanjšanje bolečine, večji nivo energije ter tudi boljšo koncentracijo. Če je telo že klonilo pod nepravilnimi konstantnimi mišičnimi obremenitvami, v odmor vključite tiste kretnje, ki bodo usmerjene v aktivacijo vratnih, medlopatičnih mišic ter raztezanje prednjega, prsnega dela.
• V koži imamo šest glavnih senzornih receptorjem, vsak od njih se odziva na drugačno vrsto dotika. Stimulirani receptorji pošljejo svojo elektrokemično sporočilo v možgansko skorjo. Tu se informacija »prevede« na nam razumljiv način. Naj omenim za ta prispevek najpomembnejše.
Svobodni živčni končiči so najbolj razširjeni in se odzivajo na svetlobo, dotik, temperaturo in bolečino. Prehajajo skozi dermis vse do plasti epidermija. Gladenje mesta, kjer smo se na primer ta trenutek udarili, blaži občutek bolečine. Ruffinijeva telesa se odzivajo na pritisk ter na raztezanje kože, pacinijeva telesa pa so občutljiva na vibracijo.
Povabilo
Vabim vas ,da spodnji sprostitveni protokol izvajate vsak dan. Sem prepričana, da boste že po kratkem času vsakodnevne prakse občutili manjšo mišično togost, boljšo sklepno gibljivost, zmanjšano napetost in boljši pretok. Moč dotika je že sama po sebi zdravilna, v kombinaciji z dihanjem ter gibanjem se le še potencira.
Sprostitveni protokol za vrat je del našega 13 – tedenskega spletnega programa Body@work