Svet

Podpisali premirje v Libiji

B.K./STA
23. 10. 2020, 16.56
Posodobljeno: 23. 10. 2020, 16.59
Deli članek:

Strani, vpleteni v konflikt v Libiji, sta danes po petih dnevih pogovorov v Ženevi podpisali dogovor o prekinitvi ognja. Predstavniki mednarodno priznane vlade narodne enotnosti in upornikov pod vodstvom generala Kalife Haftarja so dogovor dosegli pod okriljem Združenih narodov, ki podpis označujejo kot trenutek, ki se bo zapisal v zgodovino.

Reuters
V Libiji nemiri divjajo že od leta 2011.

Posebna odposlanka Združenih narodov za Libijo Stephanie Williams v dogovoru vidi "ključen znak upanja za prebivalce Libije", ki se je po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija pogreznila v kaos. Obenem pa je posvarila, da je pred njimi še veliko dela pri uveljavljanju zavez iz dogovora.

Prekinitev ognja je po njenih besedah trajna, začela pa bo veljati nemudoma. V skladu z dogovorom se vse v boje vpletene enote vračajo v svoja oporišča, vsi tuji borci pa morajo Libijo zapustiti v roku treh mesecev, je povedala na novinarski konferenci, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

V z nafto bogati Libiji že vse od strmoglavljenja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Za oblast se sedaj borita parlament v Tobruku, ki je naklonjen Haftarju ter mednarodno priznana vlada v Tripoliju, ki jo podpirajo Turčija, Katarj in Italija. Združeni arabski emirati, Rusija in Egipt podpirajo Haftarja.

Strani sta konec avgusta dosegli dogovor o takojšnji ustavitvi sovražnosti. Odtlej sta se sešli na mirovnih pogovorih v Maroku, na katerih so pripravili osnutek procesa za oblikovanje novega predsedniškega sveta in imenovanje novega predsednika vlade.

Predsednik vlade v Tripoliju Fajez al Saradž je pred približno enim mesecem sporočil, da namerava v prizadevanjih za sklenitev mirovnega sporazuma v državi v šestih tednih odstopiti.