zaklad

Bo venezuelski vladi uspelo priti do svojega zlata v britanski banki?

B.K.
7. 10. 2020, 12.54
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 13.09
Deli članek:

Nedavna sodba je dobra napoved za venezuelsko vlado.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Venezuelska vlada je korak bližje ponovnemu nadzoru nad približno milijardo dolarjev vrednim kupom zlata, ki ga hrani v Banki Anglije. Prizivno sodišče v Angliji je namreč v ponedeljek namreč razveljavilo sodbo nižjega sodišča iz julija letos, ki je lastnino nad zlatom pripisalo opozicijskemu politiku in samooklicanemu začasnemu predsedniku te latinskoameriške države Juanu Guaidoju. Vlada Združenega kraljestva za legitimnega predsednika priznava namreč Guaidoja in ne de-facto predsednika Nicolasa Madura.

Guaidojevi predstavniki so že napovedali, da si bodo "na vsakem koraku v pravnem postopku prizadevali, da bi zaščitili prebivalce Venezuele," odvetniki venezuelske vlade pa so nad odločitvijo izrazili zadovoljstvo in napovedali nadaljevanje postopka za vrnitev zlata. O primeru bo namreč odločalo trgovinsko sodišče, ki bi lahko razsodilo v prid Maduru.

Še prej pa se bo britnasko zunanje ministrstvo moralo razjasniti, ali v praksi še vedno priznava Madurovo vlado. Britanska vlada za uradnega predstavnika Venezuele na Otoku namreč še vedno šteje Madurovega ambasadorja v Londonu, prav tako pa ni zaprla svojega veleposlaništva v Caracasu.

Caracas je svoje zlato predal v hrambo Banki Anglije že pred leti. Leta 2018 so ta sredstva želeli dvigniti, a so odgovorni v banki to zavrnili. Banka sicer hrani rezerve mnogih tretjih držav.