Za prgišče dolarjev

V reko skočil za bankovcem in utonil

S.R.
7. 10. 2020, 13.19
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 13.19
Deli članek:

Z bankovcem naj bi še pomahal proti obrežju, nato je izginil pod gladino vode.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

O tragediji, v središču katere se je znašel bankovec za 20 ameriških dolarjev, poročajo iz liberijske prestolnice Monrovia. Ulični prodajalec Tamba Lamine se je s svojim prijateljem sprehajal po mostu čez reko Mesurado, ki povezuje mesto in industrijsko cono na otoku Bushrod. Nedolgo tega sta skupaj uspešno prodala neko robo, tako je v pesti držal 20 ameriških zelencev, samcat bankovec, s katerega zre obraz sedmega predsednika ZDA Andrewa Jacksona.

Po navedbah tiskovnega predstavnika policije Mosesa Carterja je Tambi bankovec nekako ušel iz primeža in pristal v reki. Tamba ni okleval in se je pognal za njim. Na obrežju se je ob dogajanju zbralo večje število ljudi, ki so že mislili, da je Tamba na varnem. Bankovec naj bi namreč uspešno zagrabil in jim ga pokazal, a je nato izginil pod gladino in utonil. Carter je še pojasnil, da se je Tamba za podvig odločil pod pritiskom in iz lojalnosti, saj naj bi 5 dolarjev od celote pripadalo njegovemu pajdašu. Njegovega trupla niso našli.

Kot je včeraj poročal BBC, ima ameriški dolar v Liberiji, državi, ki so jo v 19. stoletju ustanovili osvobojeni ameriški in karibski sužnji, zaradi močnejšega in bolj stabilnega tečaja precejšnjo vrednost, ljudje pa se od njih težko ločijo.