obsodba

Grška stranka Zlata zora je kriminalna organizacija, je odločilo sodišče

B.K./STA
7. 10. 2020, 12.18
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 12.21
Deli članek:

Simpatizerja stranke Zlata zora so ob tem obsodili za umor.

Sodišče v Atenah je danes člana grške skrajno desne stranke Zlata zora Jorgosa Rupakiasa spoznalo za krivega umora protifašističnega raperja Pavlosa Fisasa leta 2013. Odločitev je z glasnim odobravanjem in ploskanjem pozdravilo okoli 8000 ljudi pred sodiščem.

Rupakias je bil v množici ljudi, ki je 18. septembra leta 2013 lovila raperja in je priznal, da ga je zabodel do smrti. Grozi mu dosmrtni zapor.

Reuters
Pavlosa Fisasa je umoril pripadnik neonacistične Zlate zore.

Glavna točka obtožnice: članstvo v kriminalni organizaciji

Sodišče je danes tudi razsodilo, da Nikolaos Mihaloliakos, ustanovitelj neonacistične Zlate zore, vodi kriminalno organizacijo.

Na sojenju skupno 68 obtožencem sodijo za umor omenjenega raperja in druge zločine na enem najpomembnejših sojenj v politični zgodovini Grčije, ki traja že pet let. Glavna točka obtožnice je članstvo v kriminalni organizaciji, med točkami obtožnice pa so tudi umor in napadi.

Pred izrekom sodbe se je danes pred sodiščem v Atenah zbralo več kot 8000 ljudi. Na plakatih pozivajo k zaprtju neonacistov. K shodu so pozvala različna protifašistična gibanja, sindikati in levičarske stranke. Na območju je tudi več sto policistov, ki spremljajo shod.

Reuters
Stiliziran meander je znak grških neonacistov.

Umor glasbenika povod za preiskavo

Umor raperja Pavlosa Fisasa leta 2013 pred lokalom je šokiral državo in sprožil preiskavo dejavnosti zloglasne Zlate zore.

V letu umora raperja je bila Zlata zora na vrhuncu priljubljenosti in je bila tretja največja stranka v grškem parlamentu, ki je prepričala več kot 370.000 volivcev. Na volitvah julija letos pa je njena priljubljenost padla in stranki se prvič v sedmih letih ni uspelo uvrstiti v parlament.