"Slabšanje razmer nas zelo skrbi"

Jelko Kacin: Ne hodimo v trgovsko središče, če to ni nujno potrebno

A.S.
7. 10. 2020, 11.47
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 12.39
Deli članek:

"Če bomo tako nadaljevali, bomo zelo hitro porabili čas, ki ga imamo na razpolago za razmislek in za nove, dodatne ukrepe," je ob poslabšanju epidemioloških razmer povedal Jalko Kacin.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je povedal, da bo vlada načrt ukrepov, ki jih je predstavila včeraj sprejemala postopoma, v skladu z epidemiološko situacijo. Nekatere ukrepe bo vlada sprejela danes, druge jutri, uveljavljeni pa bodo v petek zjutraj.

Poleg omejenosti bolnišničnih kapacitet se kot dodatna težava, na katero opozarjajo direktorji zdravstvenih ustanov, pojavlja še širjenje koronavirusa med zdravstvenim osebjem. Ker do okužb praviloma ne pride med delovnim procesom, je Kacin pozval, naj bodo zaposleni zavezani k odgovornemu vedenju. 

"Slabšanje razmer nas zelo skrbi," je na samem začetku novinarske konference dejal Kacin. Včeraj je bilo potrjenih 356 primerov ob skoraj 4000 opravljenih testih. Delež pozitivnih testov znaša 8,9 odstotka. Viri okužb so večinoma lokalni, le dva sta bila po podatkih epidemiologov uvožena iz tujine.

Bolj kot samo število okuženih je pomembna zasedenost bolnišničnih kapacitet, je dejal Kacin. V covid-19 oddelkih je od včeraj 22 novih bolnikov, so pa 11 oseb iz bolnišnic odpustili, je pojasnil. Po zadnjih podatkih je sicer samo na ljubljanski infekcijski kliniki zasedenih 35 postelj za covid bolnike (10 od tega na intenzivni negi).

"Nošenje mask, higiena rok in ohranjanje fizične razdalje, izogibanje trgovskih središč, kadar obisk ni res nujen, vse to so minimalne oblike solidarnosti, ki jo lahko vsak med nami izkaže do družbe in predvsem do ranljivih skupin prebivalstva. Ne hodimo v trgovsko središče, če to ni nujno potrebno," je še povedal vladni govorec in dodal: "Spomladi smo zmogli to odgovornost do skupnosti in verjamem, da jo zmoremo tudi sedaj".  

Incidenca - število novih okužb v zadnjih štirinajstih dneh na sto tisoč prebivalcev - je v Sloveniji od včerajšnjih 106 poskočila na 116,02. "Če bomo tako nadaljevali, bomo zelo hitro porabili čas, ki ga imamo na razpolago za razmislek in za nove, dodatne ukrepe," je ob tem podatku opozoril vladni govorec.

Največji delež primerov je, kot smo poročali, na Koroškem in Zasavju. 

Kacin je v nadaljevanju predstavil tudi aktualno situacijo v sosednjih državah. Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5353 testih potrdili 363 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še pet ljudi. Gre za drugo največje dnevno število okuženih v državi, potem ko so 3. septembra našteli zaenkrat rekordnih 369 okužb v 24 urah. Na Madžarskem so imeli 5. oktobra 130 okužb na 100 tisoč prebivalcev, v Avstriji je to število znašalo 113. Italija je s spoštovanjem strogih ukrepov uspela obdržati 14-dnevno incidenco na nizki ravni, je izpostavil vladni govorec. 

Razmere v Evropi so sicer najslabše v Španiji, na Češkem, v Franciji in na Nizozemskem.