nepravično

Pandemija katastrofa le za revne, bogati postali še bogatejši

B.K./STA
7. 10. 2020, 10.19
Posodobljeno: 7. 10. 2020, 10.22
Deli članek:

Najbogatejši Zemljani so med pandemijo covida-19 postali še bogatejši, je pokazala študija svetovalnega podjetja Pwc in švicarske banke UBS.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bogastvo več kot 2000 milijarderjev je letos do konca julija zraslo na rekordnih 10.200 milijard dolarjev, je razvidno iz danes objavljenih podatkov v študiji podjetja Pwc in banke UBS. Prejšnji rekord so milijarderji dosegli konec leta 2017, ko so imeli skupaj okoli 8900 milijard dolarjev.

V študiji pojasnjujejo, da je porast bogastva posledica obnovitve trga z delnicami, veliko pa so pripomogle tudi investicije v tehnologijo in zdravstvo.

Na svetu je trenutno 2189 ljudi, katerih premoženje je ocenjeno na več kot milijardo dolarjev. Pri tem so med drugim upoštevali denar, nepremičnine, delnice in luksuzne dobrine. V Evropi so zabeležili 548 milijarderjev, od tega jih je največ, 114 v Nemčiji.

Reuters
Epidemija je najbolj udarila reveže, revne delavce, ženske ter otroke, invalide in druge marginalizirane skupine.

Popolnoma drugače je medtem na drugi strani, pri revni populaciji. Ta se je med pandemijo številčno še povečala. Po junijski oceni Združenih narodov je padec gospodarske aktivnosti kar 850 milijonov ljudi po svetu spravil na rob revščine. Po podatkih Svetovne banke pa bo do konca letošnjega leta ekstremno revščino utrpelo dodatnih 100 milijonov ljudi.

Po besedah generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa so sicer najbolj na udaru "ljudje, ki živijo v revščini, revni delavci, ženske in otroci, invalidi in druge marginalizirane skupine."