orožje?

Saudova Arabija ima dovolj urana za proizvodnjo jedrskega goriva

B.K.
17. 9. 2020, 09.44
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 09.57
Deli članek:

Apetiti po jedrskem orožju bi lahko bili potešeni.

Profimedia
Uranova ruda otunit.

Saudova Arabija ima najverjetneje na svojem ozemlju dovolj nahajališč uranove rude za domačo proizvodnjo jedrskega goriva. Tako naj bi pisalo v zaupnih dokumentih, ki so jih v okviru sodelovanja za jedrsko energijo za Rijad pripravili kitajski geologi, na vpogled pa jih je dobil britanski časnik The Guardian.

Ugotovitve bodo povečale mednarodno zaskrbljenost glede razvoja jedrskega orožja v Saudovi Arabiji. Ta je sicer glede ambicij za izkopavanje urana odkrita, a uradno naj bi šlo le za korak k samooskrbi z domačim gorivom za jedrske elektrarne. Strokovnjaki pa opozarjajo, da če je poročilo kitajskih geologov natančno, bi to pomenilo, da bodo rudniki v Saudovi Arabiji sčasoma dali večjo količino te jedrske rude, kot bi bila potrebna za obratovanje elektrarn. V poročilu namreč piše, da bi iz treh nahajališč na severozahodu države lahko izkopali več kot 90.000 ton urana.

Saudova Arabija bi tako dobila dovolj rude za proizvodnjo goriva za lastne potrebe, lahko pa bi jo tudi izvažala, ali pa presežek uporabila za razvoj jedrskega orožja. Tuji dobavitelji namreč prodajo jedrske rude večkrat pogojujejo z njeno uporabo za miroljubne namene. Takšne omejitve pa ni, če je ruda izkopana doma.

Ambicije kraljevine po jedrskem orožju so vse večje, odkar je prestolonaslednik Mohamed bin Salman leta 2018 dejal, da bo Rijad sledil regionalnemu rivalu Iranu, če bo ta razvil svoje jedrsko orožje.