vladavina prava

Bo Madžarska blokirala sklad EU za okrevanje po epidemiji?

B.K.
2. 9. 2020, 12.53
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 13.12
Deli članek:

Madžarska grozi z blokado Načrta za okrevanje Evrope, če bo Bruselj vztrajal pri zahtevah po vladavini prava.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Madžarski parlament bo blokiral soglasje za načrt Evropske unije za okrevanje po epidemiji, če bodo pogoji za pridobivanje sredstev povezani z zahtevo po vladavini prava, kakršna je v trenutni obliki, poroča portal Politico. Sklicuje se na izjave dveh Evropskih poslancev in enega uslužbenca Evropske unije, ki so prisostvovali na četrtkovem sestanku med pogajalci držav članic.

Evropska unija pripravlja 750 milijard evrov težak sklad za pomoč pri okrevanju držav članic po šoku, ki ga je povzročil prvi val novega koronavirusa v Evropi. Da bi bil načrt potrjen, ga morajo potrditi parlamenti držav članic, saj predvideva povišanje deleža lastnih sredstev držav članic za poplačilo dolgov, kar pa ne bo nujno lahko.

Države članice se o Načrtu za okrevanje namreč pogajajo v sklopu evropskega proračuna za obdobje 2021 - 2027, izplačilo sredstev iz proračuna pa Bruselj pogojuje s spoštovanjem vladavine prava v državah članicah. Madžarski pogajalci vztrajajo pri zahtevi, da se ta pogoj preuredi po njihovih željah. Če se to ne bo zgodilo, madžarski parlament Načrta in s tem 750 milijard evrov težkega sklada ne bo potrdil, poroča Politico.

Pogojevanju izplačil iz evropskega proračuna s spoštovanjem vladavine prava sicer nasprotuje tudi Poljska, a ta zaenkrat svojega podpisa k Načrtu še ni pogojevala s spremembo teh pogojev.