Krčenje gospodarske aktivnosti

Avstralijo posledice zloglasnega virusa pahnile v prvo recesijo v skoraj 30 letih

A.S./STA
2. 9. 2020, 11.58
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 11.58
Deli članek:

Avstralijo so posledice ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 potisnile v prvo recesijo po 28 letih rasti. Tamkajšnje gospodarstvo se je namreč v drugem četrtletju glede na predhodno trimesečje skrčilo za rekordnih sedem odstotkov, potem ko je v prvem upadlo za 0,3 odstotka.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Krčenje gospodarske aktivnosti v dveh zaporednih četrtletjih je tako državo pahnilo v tehnično recesijo. Bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem trimesečju na letni ravni skrčil za 6,3 odstotka.

"Skupni učinek pandemije ter odzivov lokalnih skupnosti in vlade nanjo so privedli do razvoja dogodkov brez primere," so pojasnili v državnem uradu za statistiko ABS in dodali, da je padec gospodarske aktivnosti v drugem četrtletju najgloblji po letu 1959, ko so začeli izračunavati to statistiko.

V obdobju od aprila do junija se je močno zmanjšala potrošnja gospodinjstev za storitve, saj so potrošniki zaradi pandemije spremenili navade, veljati pa so začeli tudi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa. Izdatki gospodinjstev za storitve so upadli za 17,6 odstotka, najbolj so bili prizadeti storitve prevoza in upravljanja vozil ter hotelirstvo in gostinstvo.

Zaposleni so opravili za skoraj 10 odstotkov manj delovnih ur, izplačila socialnih pomoči so se povečala za več kot 40 odstotkov, upadla sta tudi izvoz in uvoz.

Pandemija je sicer pomenila le dodaten udarec za avstralsko gospodarstvo, saj se je država že pred njenim pojavom spopadala z dolgotrajno sušo in obsežnimi gozdnimi požari.

Gospodarstvo je novi koronavirus močno prizadel, je sicer v parlamentu podatke komentiral predsednik vlade Scott Morrison. "To je uničujoč dan za Avstralijo," je dodal.

"Današnji uradni statistični podatki potrjujejo uničujoč vpliv pandemije covida-19 na avstralsko gospodarstvo," se je strinjal tudi finančni minister Josh Frydenberg. Po njegovih besedah se je doba 28 let zaporedne gospodarske rasti zdaj uradno končala.

Obseg gospodarske aktivnosti se je katastrofalno skrčil, četudi je vlada v boju za zajezitev posledic koronavirusne krize namenila več milijard dolarjev. Kot je pojasnil Frydenberg, ki ostaja optimist, bi bil padec brez finančne pomoči še večji.