Za to je nujna uporaba mask

Nemški minister za zdravje: Nemčija se jeseni ne bo zapirala, če bi takrat vedeli, kar vemo danes, se ne bi zapirala niti spomladi

S.R.
2. 9. 2020, 11.34
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 14.06
Deli članek:

Ob vse glasnejših protestih proti ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa je nemškim državljanom nekaj čistega vina nalil minister za zdravje Jens Spahn.

Reuters
Jens Spahn pravi, da strožji ukrepi ne bodo potrebni.

40-letni Jens Spahn iz Krščansko demokratske unije (CDU), ki pod Angelo Merkel služi kot minister za zdravje, je pojasnil, da če bi spomladi vedeli, kar vemo danes, takrat ne bi zapirali frizerskih salonov in trgovin. »To se ne bo ponovilo. Prepovedi obiskov v domovih za bolniško nego ne bodo več potrebne,« je poudaril ter dodal, da tudi če se bo število novih primerov okužbe povečalo, v Nemčiji ne bodo ponovili spomladanske vaje in znova uvajali strogih omejitvenih ukrepov, poroča nemški Bild. 

Nemška vlada, podobno kot vlade večine držav v Evropi in po svetu, je namreč marca trepetala pred najhujšim možnim scenarijem. Da se bo virus širil nekontrolirano ter da bodo posledično bolnišnice prenatrpane, zdravstveni sistem se bo zlomil, umrlo pa bo na desettisoče ljudi. V Nemčiji so zato 17. marca uvedli stroge omejitvene ukrepe, v okviru katerih so zaprli frizerske salone, restavracije in razen trgovin z živili tudi večino prodajaln. Vrata so za obiske zaprli tudi domovi za starejše, ali pa so bili obiski svojcev varovancev močno omejeni. V Nemčiji so se naučili, kako se »zaščititi brez potrebe po teh ukrepih,« je pojasnil Spahn, a ob tem poudaril, da pa je zato nujna predvsem uporaba zaščitnih mask.

Povečanje števila okuženih, a brez drame

V Nemčiji so doslej potrdili več kot 246.000 primerov okužbe, umrlo pa nekaj več kot 9000 oseb.

Zdaj je namreč jasno, da rahljanju ukrepov ni sledil »drugi val,« čeprav se v zadnjem obdobju tudi v Nemčiji srečujejo z znatnim povečanjem števila okuženih, še navaja Bild. Kot pojasnjujejo, je število smrti zaradi covida-19 že več mesecev izjemno nizko, nizko je tudi število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, pod nadzorom pa so tudi razmere v domovih za starejše. V teh po državi sicer uporabljajo različne ukrepe oziroma omejitve. Medtem ko so te denimo na Bavarskem zelo ohlapne, imajo v Hamburgu še vedno razmeroma strog režim. Svojci lahko varovance obiščejo največ dvakrat na teden, čas obiska pa je omejen na tri ure, pri čemer se lahko drug drugemu na varnostno razdaljo 1,5 metra približajo samo za do 15 minut (na posamezen obisk). 

Spahnovo napoved, da Nemčije jeseni ne čaka »drugi krog« zapiranja, so z navdušenjem pospremili tudi v gospodarstvu in turizmu.