Karantena že konec tedna

Dopustniki, čas za vrnitev se bo iztekel pred začetkom naslednjega tedna

A.S./STA
18. 8. 2020, 15.11
Posodobljeno: 19. 8. 2020, 07.58
Deli članek:

Na Hrvaškem so včeraj 24 urah potrdili 199 novih okužb z novim koronavirusom. Aktivnih okužb v državi pa je 1371, kar je največ od začetka epidemije. Jelko Kacin je na torkovi tiskovni konferenci izrazil zaskrbljenost, da "se je na Hrvaškem začel morda že tretji val" in napovedal, da se bo za Slovence, ki dopustujejo pri južnih sosedih "čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna".

Profimedia
Doslej so na Hrvaškem potrdili 6855 primerov okužbe z novim koronavirusom

O stanju glede koronavirusa na Hrvaškem je vladni govorec Kacin dejal, da je število okuženih v porastu, "zato ne izključujemo več možnosti, da se je na Hrvaškem začel morda že tretji val. Skupaj je v tem trenutku okuženih že 33,42 ljudi na 100 tisoč prebivalcev".

V Sloveniji smo sicer v ponedeljek zabeležili 27 novih primerov okužb, pri čemer prevladuje uvoz (13), največ iz Hrvaške (8). "Moramo sprejeti ukrepe, da bi lahko zamejili uvoz okuženih iz Hrvaške, katere ukrepe, v kakšnem obsegu, za koga in kdaj bo vlada tehtala na predhodnem posvetovanju s strokovnjaki, ki bo jutri na Brdu pri Kranju," je dejal Kacin in povedal, da bo do uvedbe karantene za Slovence, ki dopustujejo pri južnih sosedih, najverjetneje prišlo že konec tedna. "Zavedamo se, da morajo imeti slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, dovolj časa, da se ob morebitni spremembi režima na meji vrnejo domov. Odločitev bo sprejeta v četrtek zvečer. Realno je računati, da se bo čas za vrnitev iztekel pred začetkom naslednjega tedna," je opozoril.

Popolnih podatkov o številu Slovencev, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, sicer ni. Kot je dejal Kacin, jih je po hrvaških podatkih v sosednji državi trenutno okrog 160.000. Hrvaška je od začetka leta zabeležila 914.000 prihodov slovenskih turistov, ki so na Hrvaškem ustvarili sedem milijonov turističnih nočitev, so sporočili s hrvaškega ministrstva za turizem in šport. Več turističnih nočitev kot slovenski so na Hrvaškem od začetka leta ustvarili le turisti iz Nemčije, in sicer 9,1 milijona.

Ali bo karantena veljala za vse, ki bodo prišli iz Hrvaške, ali bo omejena starostno ali lokacijsko na najbolj problematične županije ter ali bi pred karanteno zadostoval negativni test, še ni znano, je povedal uradni govorec.

Prav o tem bo v sredo tekla beseda na sestanku vlade s stroko na Brdu pri Kranju, kjer bodo pretehtali več vidikov in sprejeli ustrezno rešitev oz. primerne ukrepe. Kacin pričakuje, da bodo ukrepi "targetirani, odmerjeni in selektivni".

Nato bo vlada v četrtek zvečer sprejela odločitev, medtem ko bodo ljudem pred začetkom uveljavitve karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. A pričakuje, da bi lahko bila karantena uvedena tekom konca tedna. Takrat bodo policisti na meji v sodelovanju z zdravstveno stroko morali avtomatično odrediti karanteno ob vstopu v državo. "Brez tega potnika ne sme pustiti v državo," je dodal.

Na vprašanje, ali bi Slovenija umaknila Hrvaško z rdečega seznama držav, če bi tam popolnoma prepovedali obratovanje nočnih lokalov, kjer naj bi se najbolj širile okužbe, pa je dejal, da bi Slovenija pozdravila kakršno koli omejitev, ki bi pripomogla omejevanju širjenja virusa.

Največ aktivnih okužb od začetka epidemije

Doslej so na Hrvaškem največje število aktivnih okužb zabeležili 14. aprila, ko jih je bilo 1258, poroča hrvaški portal index.hr, danes to število znaša 1371. V bolnišnicah je 120 bolnikov, od katerih jih je 11 na ventilatorjih, so sporočili iz nacionalnega štaba. V zadnjih 24 urah so izvedli 1824 testov, skupno 140.471. Doslej so na Hrvaškem potrdili 6855 primerov okužbe z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 166 ljudi.

Po podatkih županijskih štabov civilne zaščite so največ primerov okužbe potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 39. Sledi Zagreb z 32 okužbami. Okoli 20 so jih potrdili v Slavoniji. V Zadrski županiji so potrdili sedem novih okužb, sedem so jih potrdili tudi v Istrski županiji, navaja index.hr.