protesti

Beloruska opozicija poziva k splošni stavki

B.K./STA
17. 8. 2020, 09.00
Posodobljeno: 17. 8. 2020, 09.02
Deli članek:

V Belorusiji bodo po koncu tedna, ki so ga zaznamovali množični protesti proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku, po napovedih potekale številne stavke, h katerim so pozvali opozicijski voditelji.

Profimedia
Protest v Minsku.

Že minuli teden so z delom prekinili zaposleni v številnih državnih podjetjih, ki so tako izrazili svojo solidarnost s protivladnimi protestniki, stavke pa se bodo predvidoma nadaljevale tudi ta teden, poroča britanska televizija BBC.

Množični protivladni protesti sledijo predsedniškim volitvam 9. avgusta, na katerih je znova - vsaj sodeč po uradnih izidih - s kar 80-odstotno podporo, zmagal Lukašenko in si tako zagotovil že šesti mandat na čelu države. Belorusiji vlada že vse od leta 1994.

Protestniki zahtevajo spremembe in trdijo, da so bile volitve lažne. Po njihovem je zmagovalka opozicijska 37-letna Svetlana Tihanovska, ki je medtem zbežala v Litvo. Tihanovska naj bi po uradnih izidih prejela le dobrih deset odstotkov glasov, sama in njeni privrženci pa vztrajajo, da jih je v resnici nekje med 60 in 70 odstotki.

Po navedbah opozicije se je na nedeljskih demonstracijah v Minsku zbralo okoli 220.000 ljudi, protesti pa so potekali tudi v več drugih beloruskih mestih. Proteste sicer spremljajo poročila o brutalnem nasilju s strani varnostnih sil in množične aretacije. Od volitev naj bi po navedbah BBC aretirali že okoli 6700 ljudi.

Medtem ko se protivladni protesti vrstijo že ves teden, je v nedeljo v Minsku prvič potekalo tudi zborovanje v podporo Lukašenku. Voditelj, ki se očitno ni pripravljen umakniti, je zbrane pozval, naj branijo državo in njeno neodvisnost. Opozicijske voditelje je označil za "podgane", ki jih je treba zatreti, ter ocenil, da bi Belorusija, če bi pristal na ponovitev volitev, "umrla kot država".

Po trditvah oblasti se je na omenjenem zborovanju zbralo okoli 65.000 ljudi, po navedbah lokalnih medijev 31.000.

Spričo povolilnega dogajanja je v Belorusiji odstopilo že več visokih uradnikov in članov vlade ter šefov policije, obsodbe pa se vrstijo tudi iz tujine z Evropo na čelu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v nedeljo ocenil, da bi morala Evropska unija "nadaljevati z mobilizacijo na strani stotisoče Belorusov, ki mirno protestirajo za spoštovanje svojih pravic, svobodo in suverenost".

Zunanji ministri EU so se minuli teden dogovorili, da zaradi nasilnega posredovanja proti protestnikom pripravijo nove sankcije proti nekaterim posameznikom v Belorusiji.