stop covid-19

Hrvati nad aplikacijo vihajo nos, uporabnikov zaenkrat premalo, da bi bila učinkovita

S.R./STA
7. 8. 2020, 11.40
Posodobljeno: 7. 8. 2020, 11.44
Deli članek:

Na Hrvaškem si je aplikacijo Stop covid-19 doslej naložilo 38.000 uporabnikov.

STA
Predsednik uprave APIS Saša Bilić na predstavitve mobilne aplikacije Stop covid-19.

V prvih desetih dneh po uvedbi mobilne aplikacijo Stop covid-19, s katero je mogoče spremljati stike okuženih z novim koronavirusom, si jo je naložilo 38.000 uporabnikov mobilnih telefonov, je potrdilo hrvaško ministrstvo za zdravje. Da bi bila aplikacija učinkovita, bi si jo moralo naložiti najmanj 2,4 milijona uporabnikov. Za uspešnost aplikacije bi si jo namreč moralo naložiti najmanj 60 odstotkov prebivalcev. Glede na to, da je na Hrvaškem konec lanskega leta živelo nekaj manj kot 4,1 milijona ljudi, to pomeni nekaj več kot 2,4 milijona. Dosedanje število potrjuje, da aplikacija ni spodbudila velikega zanimanja med prebivalci. 

Na ministrstvu za zdravje so tudi potrdili, da nihče izmed na novo okuženih niti njihovih zdravnikov še ni zahteval identifikacijskega ključa, ki bi ga lahko vpisal v svoj mobilni telefon ter na ta način obvestil druge osebe, da so bile v stiku z njim. Kot visoko tveganje za okužbo je ocenjena razdalja do dveh metrov najmanj 15 minut v 48 urah. 

Zaenkrat prostovoljna

Aplikacija Stop covid-19 zazna stike uporabnikov s pomočjo tehnologije bluetooth, če so ti imeli v času medsebojnega stika vključeno to aplikacijo. Njena uporaba je prostovoljna. Aplikacija uporablja zgolj začasne in anonimne podatke, ne da bi vsebovala možnost izmenjave osebnih podatkov niti zasledovanja mobitelov, so povedali na predstavitvi aplikacije konec julija. 

Da bi se izognili zlorabam, je možnost obveščanja mogoče aktivirati samo ob vpisovanju kode, ki jo okužena oseba dobi od svojega zdravnika ali epidemiologa, so izpostavili. Pojasnili so, da gre za eno od orodij, ki lahko pomaga predvsem, ko prihaja do zbiranja večjega števila uporabnikov aplikacije na nekem kraju, v primeru ko se pojavlja tudi večje število okuženih. Na ta način bi aplikacija lahko občutno olajšala prizadevanja epidemiologov. 

Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so poudarili, da ne bodo silili ljudi v uporabo aplikacije, da pa računajo na zavest ljudi, ki z odgovornim ravnanjem pazijo nase in na druge. Minister za zdravje Vili Beroš je med predstavitvijo aplikacije tudi dejal, da bodo morda obravnavali model obvezne uporabe aplikacije, če se bodo okoliščine epidemije na Hrvaškem poslabšale.