genocid

V Darfurju spet napadli vaščane, požigali hiše, ubili 60 ljudi

B.K./STA
27. 7. 2020, 08.26
Posodobljeno: 27. 7. 2020, 09.18
Deli članek:

V pokrajini Darfur na zahodu Sudana je izbruhnilo novo nasilje, v katerem je bilo ubitih najmanj 60 ljudi, so v nedeljo sporočili Združeni narodi. Napadi na vaščane v Darfurju so se začeli že prejšnji teden, so opozorili v misiji ZN za koordinacijo humanitarne pomoči v Sudanu.

Reuters
Peščena nevihta v Darfurju.

Kot so pojasnili, je do smrtonosnega spopada prišlo v soboto v vasi Masteri severno od kraja Beida. Pred tem je bilo v napadih na več okoliških vasi požganih več hiš in oplenjenih več trgovin, ubitih pa okoli 20 ljudi, med njimi tudi otrok-

Sudanski premier Abdala Hamdok je medtem napovedal, da bo na območje napotil dodatne varnostne sile, da bodo zavarovale državljane in tudi kmetijsko sezono. Prebivalci v Darfurju so se yato letos prvič po več letih vrnili na polja.

Kriza v Darfurju, pokrajini na zahodu Sudana, ki meji na Libijo, Čad in Centralnoafriško republiko, se vleče že več kot 15 let. Konflikt je februarja 2003 izbruhnil večinoma zaradi suše in širjenja puščave, ko so milice nomadskih plemen arabskega porekla začele napadati domorodno črnsko prebivalstvo, ki da jih je začelo preganjati. Milice džandžavid so imele tudi podporo sudanskih oblasti, čeprav so te to zanikale.

Po ocenah ZN je bilo v tem konfliktu ubitih okoli 300.000 ljudi, okoli 2,7 milijona pa jih je postalo beguncev. V pokrajini, ki je velika približno kot Nemčija, je sicer leta 2009 živelo okoli šest milijonov ljudi.

V številnih državah so konflikt označili za genocid nad prebivalci nearabskega porekla. Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je zaradi genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov v konfliktu v Darfurju obtožilo tudi zdaj že bivšega sudanskega predsednika Omarja al Baširja.

Leta 2010 je sicer prišlo do dogovora o premirju, ki naj bi vodil do mirovnega dogovora, a je bila ta prekinitev ognja večkrat prekršena. Po lanskem padcu režima Omarja al Baširja je prišlo do novih zavez glede končanja nasilja v Darfurju, a so tudi te očitno pred veliko preizkušnjo.