Nasilni dunajski policisti

Niso mu verjeli, da se ni upiral in da sta ga policista pretepla. Posnetki so ga njegovi strani

C.E./STA
17. 7. 2020, 16.31
Posodobljeno: 17. 7. 2020, 16.40
Deli članek:

V Avstriji so po objavi videoposnetka o policijskem nasilju suspendirali osem policistov, tožilstvo pa je uvedlo preiskavo zaradi telesnih poškodb in morebitne zlorabe pooblastil.

krone.tv
Polciisti so opravljali kontrolo zaradi domnevnih nezakonitih iger na srečo v tem dunajskem lokalu. Nato pa sta dva začela pretepati čečena, ki se ni upiral.

Na videoposnetku nadzorne kamere iz nekega dunajskega lokala, ki je nastal januarja lani, je videti policiste, ki obkolijo 28-letnega moškega, državljana Čečenije, nato pa policista pred očmi svojih kolegov moškega, ki se ni upiral, začneta pretepati in brcati. Videoposnetek je v četrtek objavil avstrijski Kronen Zeitung.

Moški je po dogodku sicer vložil pritožbo nad ravnanjem policistov, a ker je bila njegova izjava nasprotna izjavi obema udeleženima policistoma, so proti njemu uvedli kazenski postopek zaradi klevetanja. Na podlagi objave videoposnetka je tožilstvo nato postopek proti moškemu ustavilo.

28-letni pretepeni Čečen je zaradi poškodb moral tudi v bolnišnico, še danes pa toži zaradi bolečin v predelu trebuha.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je napovedal celovito razjasnitev dogodka in hkrati izrekel podporo celotni avstrijski policiji. "Tovrstno ravnanje je absolutno nesprejemljivo. Neustrezno ravnanje redkih pa ne bi smeli posplošiti na delo vseh policistov," je dejal.