Na vzorcu 4942 žrtev

Klofuta dvomljivcem? Novi koronavirus je bil neposreden vzrok smrti pri 89 odstotkih žrtev virusa

S.R.
17. 7. 2020, 09.14
Posodobljeno: 17. 7. 2020, 09.18
Deli članek:

Včeraj objavljeno poročilo dodatno osvetljuje zapleteno vprašanje neposrednega vzroka smrti v primeru žrtev novega koronavirusa in predvsem njihovega štetja.

Profimedia
Glede metodologij beleženja žrtev covida-19, ki se po državah razlikujejo, ostaja odprtih veliko vprašanj.

Glede na poročilo, ki sta ga pripravila in včeraj objavila italijanski nacionalni inštitut za zdravje (Istituto Superiore di Sanità - ISS) in italijanski statistični urad Istat, je novi koronavirus neposredno povzročil smrt 9 od 10 okuženih bolnikov, ki so pozneje umrli, njihova smrt pa je bila zabeležena kot smrt zaradi covida-19. 

V Italiji je od začetka epidemije zaradi novega koronavirusa umrlo približno 35.000 ljudi, doslej pa so zabeležili več kot 240.000 primerov okužbe. Italijanski zdravstveni organi podobno kot drugje po svetu sicer ves čas opozarjajo, da so imele številne žrtve virusa tudi druge pridružene bolezni, zaradi česar vztraja vneta razprava o tem, ali je virus tudi dejanski, neposreden vzrok smrti oziroma do kolikšne mere je virus k smrti prispeval. Glede na včeraj objavljeno poročilo je bil v vzorcu 4942 smrtnih žrtev virusa, kolikor so jih proučili, virus neposreden vzrok smrti v 89 odstotkih primerov. Preostalih 11 odstotkov oseb je bilo z virusom okuženih, a so bile neposreden vzrok njihove smrti druge zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca, rakom in demenco. Delež smrtnih žrtev, kjer je bil neposreden vzrok smrti virus, se sicer razlikuje glede na starostno skupino. Pri osebah, mlajših od 50 let, je bil ta 82 odstotkov, v starostni skupini od 60 do 69 let pa kar 92 odstotkov. Vzorec, ki so ga proučevali, vključuje smrtne žrtve iz obdobja konca maja, ko so v Italiji že zrahljali stroge ukrepe karanetene. 

71,8 odstotka smrtnih žrtev, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, je imelo najmanj eno pridruženo bolezen oziroma poleg samega virusa najmanj en dodaten vzrok smrti. V primeru 31,3 odstotka žrtev je bil ta dodaten vzrok samo eden, pri 26,8 odstotka dva, pri 13,7 odstotka pa trije ali več. 

V 79 odstotkih primerov smrti, pri katerih je bil neposredni vzrok smrti novi koronavirus, so bolniki zboleli za pljučnico, ki se je glede na poročilo izkazala za najbolj pogost zaplet pri okuženih bolnikih. Sledijo ji druge bolezni dihal. Iz poročila je razvidno še, da je umrlo nekaj bolnikov, ki niso imeli nobenih drugih pridruženih bolezni. »V 28,2 odstoka analiziranih primerih ni bilo drugih vzrokov smrti,« so navedli v glavnih ugotovitvah študije.