Past

Vdrli v tviter račune znanih in jih uporabili v podli nakani

C.E.
16. 7. 2020, 07.43
Posodobljeno: 16. 7. 2020, 08.41
Deli članek:

Hekerji so na twitterju napadli račune znanih osebnosti.

Reuters
Vdrli in izkoristili so tudi tviter računa od Joeja Bidena in Baracka Obame.

Na udaru so bili uporabniški računi bogatašev, kot so Elon Musk, Jeff Bezos in Bill Gates, ciljali pa so tudi na politike, tarči sta bili tudi nekdanji ameriški premier Barack Obama in demokratski predsedniški kandidat Joe Biden. V svojem podlem načrtu so bila tudi svetovno znana podjetja (Apple in Uber).

Twitter
Takšno sporočilo so hekerji poslali z računa Elona Muska.

Računi znanih so bili uporabljeni za limanico sledilcem. »Odločil sem se, da vrnem skupnosti,« je z različnimi variacijami zapisano v sporočilih računov znanih osebnosti, v katere so vdrli hekerji. V naslednjih minutah, zgodilo se je ponoči, so objavili pozive sledilcem, naj jim nakažejo zajetno vsoto v bitcoinih, nazaj pa bodo dobili dvojen znesek.

Poznavalci pravijo, da gre za največji napad na Twitter, nemara celo največji na katerokoli družabno omrežje. Koliko ljudi je nasedlo, še ni znano. Tviti so bili sicer hitro zbrisani, govori pa se, da je bilo nakazanih vsaj 300 tisoč evrov.

Na svojem računu je Twitterjeva podpora uporabnikom zapisala, da je šlo po njihovem mnenju za koordiniran napad na njihove zaposlene, ki imajo dostop do internih sistemov in orodij. Dodali so, da so nemudoma zaprli napadene račune in odstranili tvite hekerjev. Poleg tega so omejili delovanje veliko večjega števila računov, tudi vseh potrjenih, tj. tistih, ki imajo modro kljukico. Večino funkcionalnosti so že vzpostavili nazaj.

Twitter
Koliko uporabnikov je nasedlo na "Applovo" sporočilo?