prepis pogovora

Policisti pokojnega Floyda poniževali in ignorirali, ko je moledoval za življenje

B.K.
9. 7. 2020, 09.43
Posodobljeno: 9. 7. 2020, 09.48
Deli članek:

Na dan je prišel prepis pogovora med pokojnim temnopoltim Američanom Georgeom Floydom in policisti, ki so ga konec maja aretirali in med aretacijo ubili.

Youtube
Tako je policist Derek Chauvin skolenom pritiskal na Floydov vrat. Po več kot devetih minutah je Floyd izdihnil.

Nedavna objava prepisa govora iz telesnih kamer policistov, ki so sodelovali pri aretaciji temnopoltega Američana Georgea Floyda, razjasnjuje kaj se je dogajalo v zadnjih minutah življenja 46-letnika.

Pred aretacijo je Floyd s prijateljico Shawando Renee Hill sedel v avtomobilu, ko so ga obstopili policisti.

"Žal mi je, žal mi je," je rekel Floyd, ko so se policisti priblićali. "Nič nisem naredil. Kaj sem storil, kaj sva storila gospod policist?"

Ko mu je policist Thomas K. Lane ukazal naj stopi iz avtomobila, je Floyd začel razlagati kako je že imel slabe izkušnje s policisti. "Žal mi je, tako mi je žal. Človek, enkrat sem že bil ustreljen. Na isti način so me ustrelili, gospod policist, že prej. Gospod policist, prosim, ne me ustreliti, prosim te, človek," je po zapisu, ki ga je pridobil ameriški časnik The Washington Post, dejal Floyd.

Twitter
George Floyd

Lane se je nato obrnil k Floydovi prijateljici in jo vprašal, zakaj se tako vede. "Ne vem, zato ker so ga že ustrelili," mu je odvrnila Hillova. "To se mu dogaja, povem vam, to se mu dogaja s policijo. Vedno ima probleme, ko pridejo, še posebej, ko je tisti človek vanj uperil pištolo."

Kmalu za tem so policisti Floyda spravili na tla, policist Derek Chauvin pa mu je s kolenom stopil na vrat in ga aretiral.

"O moj bog. Ne morem verjeti," je začel hlipati Floyd. "Mama, rad te imam ... povejte mojim otrokom, da jih imam rad. Mrtev sem," je kričal Floyd.

Več nedolžnih opazovalcev je začelo prigovarjati policistom, naj ga pustijo pri miru, a ti se niso dali motiti. Floyd je nato dejal, da ga boli vrat in da ne more dihati. "Aha," je bil odgovor Chauvina na Floydovo moledovanje. "Veliko govoriš, veliko kričiš," je še dejal. "Potrebuješ prekleto veliko kisika, da lahko tako govoriš."

Nekaj minut zatem je policist J. Alexander Kueng kolega obvestil, da pri Floydu ne tipa več srčnega utripa.

"Huh," je odvrnil Chauvin.