Rdeča lista

V tej balkanski državi zabeležili največ okužb v enem dnevu, kako je drugod po Balkanu?

A.S.
26. 6. 2020, 13.29
Posodobljeno: 26. 6. 2020, 13.32
Deli članek:

V balkanskih državah v zadnjih dneh vsak dan potrdijo več kot sto okužb s koronavirusom.

Profimedia
V Severni Makedoniji se soočajo z drugim valom epidemije.

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 140 novih okužb, kar je največja številka od začetka epidemije. V Federaciji BiH so potrdili 87 okužb, v Republiki srbski pa 53, poroča portal Avaz. 

Tudi BiH je sicer na t.i. rdeči listi tj. seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko, iz katerih vstop v Slovenijo ni mogoč, oziroma je potrebno ob prihodu nujno za 14 dni v karanteno, ne glede na državljanstvo, ki ga prispeli potnik ima. 

Tudi v Srbiji več kot sto okužb v zadnjem dnevu

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 137 novih okužb. Skupno je okuženih 13.372 ljudi, v državi pa naj bi bilo še še 954 aktivnih primerov.

Srbske oblasti so sicer ponovno uvedle obvezno uporabo zaščitnih mask, tribune na športnih tekmovanjih pa bodo odslej prazne. Prepovedana so tudi zbiranja na prostem.

Podobni ukrepi veljajo tudi v Črni Gori, kjer so potrdili 22 novih okužb s covidom-19. Aktivnih okužb je 87, največ naj bi bilo nezakonito uvoženih iz Srbije. Za srbske državljane je namreč meja s Črno goro še vedno zaprta.

Severna Makedonija kljub drugemu valu odprla meje

Severna Makedonija je danes ponovno odprla svoje meje. S tem je tako za njene kot tuje državljane omogočeno njihove prehajanje brez obveznega negativnega testa na novi koronavirus in karantene.

V državi se sicer soočajo z drugim valom epidemije. V tem mesecu dnevno poročajo o prek 100 novih primerih okužbe. Le včeraj so potrdili 153 novih primerov okužb, od tega največ v Skopju, kjer so jih potrdili 66.