Med sredo in četrtkom so na Hrvaškem zabeležili 95 novih primerov okužbe, kar je bilo največ od začetka aprila in drugo najvišje število zabeleženih okužb v enem dnevu od začetka pandemije sredi marca. Novi primeri pa se v dvomestnih številkah vrstijo tudi danes. V Zagrebu so od včeraj našli še približno 20 novookuženih, je poročala regionalna televizija N1. Novo žarišče v hrvaški prestolnici so nočni klubi, kjer se mladi ob večerih gnetejo v majhnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati varnostne razdalje.

V samoizolaciji nadškof in nune

Eno novih žarišč na Hrvaškem je tudi samostan v Đakovu, v okviru katerega deluje tudi vrtec. Novičarski portal index.hr je danes poročal, da sta med okuženimi tudi dva otroka iz samostanskega vrtca. V samoizolaciji je več kot kot sto otrok in njihovih staršev, ki so imeli stike s samostanskim vrtcem. V samoizolaciji je tudi đakovško-osiješki nadškof Đuro Hranić in več deset nun in duhovnikov.

Nov primer tudi v Zadru

Štab civilne zaščite zadrske županije je danes sporočil, da imajo nov primer okužbe. Gre za voznika, ki je prejšnji konec tedna v kombiju prevažal teniške igralce na Adria touru.

Teniški turnir so prekinili pred koncem, ker so bili nekateri igralci pozitivni na testiranju na novi koronavirus. Med njimi je tudi srbski igralec Novak Đoković, ki je bil eden organizatorjev dogodka, ki ga je spremljalo veliko gledalcev. Med okuženimi je bil tudi hrvaški teniški igralec Borna Ćorić ter novinarka športnega uredništva hrvaške televizije Mirna Zidarić.

V Istri zaenkrat mirno

Iz istrske županije so danes sporočili, da niso zabeležili novih okužb. Županijski štab civilne zaščite s sedežem v Pulju je v sredo sprejel odločitev o obvezni uporabi zaščitnih mask v trgovskih centrih na območju hrvaške Istre.

Hrvaški štab civilne zaščite bo uradne podatke o novih okužbah v preteklih 24 urah objavil na novinarski konferenci ob 14. uri.