Otok

Letalski prevozniki s tožbo nad karanteno

B.K.
12. 6. 2020, 11.26
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 11.34
Deli članek:

Tri največje letalske družbe, ki delujejo v Združenem kraljestvu, so podpisale tožbo, s katero nameravajo ukiniti vladni ukrep obvezne 14-dnevne karantene za vsakega potnika, ki prispe na Otok.

Reuters
British Airways

British Airways, EasyJet in Ryanair Holdings želijo zaustaviti britanske vlade, ki je začelo veljati v ponedeljek in po katerem morajo vsi potniki, ki na Otok prispejo iz drugih držav, v obvezno 14-dnevno karanteno.

Načrt britanske vlade, bo imel, po mnenju letalskih prevoznikov "uničujoče učinke za britanski turizem in širšo ekonomijo, uničil bo na tisoče delovnih mest," so letalske družbe zapisale v skupni izjavi. "Ta karantena je po kazenskem pravu bolj stroga od priporočil za tiste, ki so dejansko okuženi s covid-19. [Ob sprejemu pravil] ni bilo izvedenih nobenih posvetovanj, prav tako ni nobenih znanstvenih dokazov, ki bi podpirali tako stroge ukrepe." Sodišče so ob tem pozvale, naj njihovo pritožbo obravnava čim prej.

Profimedia
EasyJet

Družba British Airways je sicer ukrep skušala blokirati že ob sprejemu prejšnji teden, s pozivom notranjemu ministrstvu, vendar to pritožbi ni ugodilo.

Epidemija britansko gospodarstvo oklestila za petino

Britanski bruto domači proizvod je sicer aprila v primerjavi z marcem upadel za dobrih 20 odstotkov. To je največji padec od leta 1997.