The CDC Has Issued a Warning About Aggressive Rat Behaviour Due to The Pandemic

Vse bolj agresivne podgane se zatekajo h kanibalizmu, na pločniku je ostal le kup kosti

S.R.
27. 5. 2020, 09.21
Posodobljeno: 27. 5. 2020, 09.21
Deli članek:

Iz več delov ZDA poročajo o vedno bolj agresivnih podganah, ki jih je novi koronavirus pahnil na rob preživetja.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Ostanki hrane iz restavracij so eden glavnih virov hrane za mestne podgane, vajene lagodja, ki ga nudijo kanalizacijski sistemi in vedno polne kante za smeti. Zaradi karantene v času pandemije novega koronavirusa restavracije v ZDA ostajajo zaprte, podgane pa postajajo vse agresivnejše, nekatere naj bi se zatekle tudi h kanibalizmu, opozarja ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Restavracije, ki so odprte, ponujajo samo dostavo ali pa hrano, ki jo je mogoče vzeti s sabo, posledično pa so kante za smeti, v katerih so se mastili nadležni glodavci, precej bolj prazne, kar jih je pahnilo na rob obupa. 

»Nekatera okrožja poročajo, da so podgane, ki iščejo nove vire hrane, vse bolj dejavne. Pristojni organi in službe za zatiranje glodavcev lahko v primeru podgan pričakujejo porast v povpraševanju po njihovih storitvah ter tudi povečanje števila poročil o nenavadne oziroma agresivnem vedenju,« so v izjavi za javnost prejšnji teden navedli pri CDC. Predlagajo, da ljudje zatesnijo vse potencialne poti v hiše in poslovne prostore, odstranijo odpadni material in rastje, ki se je preveč razraslo, odpadke odlagajo v nepredušno zaprte kante ter z vrta odstranijo hrano za hišne ljubljenčke in ptičjo krmo. Zdravstveni organi so zaradi dogajanja precej zaskrbljeni, podgane so namreč znane prenašalke različnih bolezni, vključno s salmonelo in leptospirozo. 

Tuj jim ni niti detomor

Pristojni organi v New Orleansu, od koder so se pojavili številni posnetki izstradanih podgan, ki se smukajo po praznih ulicah, so že začeli projekt, s katerimi želijo njihove vrste zdesetkati. Kot je dejala županja LaToya Cantrell, so podgane povsem »zblaznele.« Vojno podganam so napovedali tudi v New Yorku, od koder poročajo tudi o kanibalizmu in primerih detomora. Bobby Corrigan, strokovnjak za glodavce, ki živijo v urbanih okoljih, je za Washington Post pojasnil, da je od nekega strokovnjaka za zatiranje škodljivcev, ki je moral posredovati v okrožju Queens, prejel poročilo o grozljivem spopadu med podganami iz istega legla. V kanibalizem so se zatekle zaradi izstradanosti, po spopadu pa je na pločniku ostal le še kup podganjih kosti.