Danska časovnica

8. junija naj bi odprli gledališča in kinodvorane, v začetku avgusta pa nočne klube in diskoteke

S.R.
8. 5. 2020, 18.29
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 18.47
Deli članek:

Na Danskem bodo večino preostalih ukrepov, povezanih s karanteno, predvidoma odpravili 8. junija.

Reuters
Na Danskem so predstavili časovnico glede odpravljanja omejitev zaradi epidemije.

Da bi drugi teden v juniju odpravili preostale ukrepe, povezane s karanteno, je včeraj zvečer soglašalo devet političnih strank v danskem parlamentu. Takrat bodo predvidoma omejitev števile ljudi, ki se lahko zbirajo na javnih mestih, povečali na 50, poroča The Local. Kot je povedala premierka Mette Frederiksen, bo to mogoče le zaradi »vzornega vedenja« danskih prebivalcev, ki da so se na novo rutino hitro privadili. 

Frederiksenova je še pojasnila, da lahko načrt, v kolikor bi se število okužb znova drastično povečalo, hitro spremenijo oziroma prilagodijo. »Vse bo odvisno od tega, ali bo epidemija pod nadzorom,« je dejala. Vse stranke sicer pričakujejo, da se bo število okužb z rahljanjem ukrepov nekoliko povečalo. 

Večje prireditve šele konec avgusta

Pred 8. junijem bodo prejeli tudi poročilo strokovne skupine iz danskega centra za nalezljive bolezni, ki bo predstavila izračune o takratnem številu primerov okužbe v državi. Na podlagi tega poročila se bodo tudi odločili, ali bodo načrt izpeljali oziroma prilagodili. Pred vsako fazo v časovnici, ki so jo objavili, bodo znova obravnavali tudi vprašanje zbiranja ljudi na javnih površinah. To pomeni, da lahko to mejo, čeprav naj bi se v skladu z dogovorom 8. junija povečala na 50 ljudi, še dodatno dvignejo, kar bi omogočilo tudi, da bodo znova polne dvorane v gledališčih in ostalih prizoriščih, še poroča The Local. V izjavi za javnost sicer poudarjajo, da bo prepoved dogodkov s 500 udeleženci ali več veljala vsaj do 31. avgusta. Dogovor jim omogoča tudi, da ukrepe glede na število potrjenih primerov okužbe prilagodijo različnim mestom in regijam. 

Časovnica

8. junija bodo v skladu z načrtom med drugim vrata znova odprli muzeji, gledališča, galerije, kinodvorane, akvariji, zabaviščni parki na prostem, živalski vrtovi in botanični vrti. Dovoljeni bodo tudi dvoranski športi in druge skupinske dejavnosti. Če število okužb do takrat ne bo poskočilo, se bodo lahko v začetku avgusta odprli tudi nočni klubi in diskoteke, fitnes centri, vodni parki ter bazeni. Vrata bodo takrat lahko odple tudi univerze in druge izobraževalne ustanove. 

Že od 15. aprila so sicer odprti vrtci in osnovne šole, na delu pa so tudi že frizerji. Meje od 14. marca ostajajo zaprte, a naj bi o ponovnem odprtju odločili do 1. junija.