V ZDA se je okužilo več kot milijon ljudi

Trump priporočil o distanciranju ne bo podaljšal

A.S./STA
29. 4. 2020, 20.20
Posodobljeno: 29. 4. 2020, 20.22
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je novinarjem povedal, da ne bo podaljšal priporočil zvezne vlade o distanciranju zaradi koronavirusa, katerih veljavnost poteče konec aprila. V ZDA se je doslej s koronavirusom okužilo 1,02 milijona ljudi, zaradi bolezni covid-19 pa jih je umrlo skoraj 59.000.

Profimedia
Trump se ne ukvarja več s koronavirusom, ampak se posveča ponovnemu zagonu ekonomije.

Trump, ki se ne ukvarja več s koronavirusom, ampak se posveča ponovnemu zagonu ekonomije, je dejal, da bodo priporočila, ki jih je izdal pred 45 dnevi, potekla. Podpredsednik ZDA Mike Pence je dodal, da so ta priporočila vpeta v smernice zvezne vlade zveznim državam glede postopnega odpiranja gospodarstva in odpravljanja ukrepov proti pandemiji.

Ti ukrepi so tako ali tako v rokah guvernerjev zveznih držav, konec meseca pa poteče tudi navidezno usklajevanje ukrepov proti koronavirusu s strani Trumpove vlade po celotnem ozemlju ZDA.

Guverner Louisiane demokrat John Bel Edwards, ki je na obisku pri Trumpu, je ukaz državljanom, naj ostanejo doma razen za nujne izhode, podaljšal do 15. maja in sprožil upor kongresnih republikancev Louisiane, ki pripravljajo zakonodajni manever, da mu onemogočijo ta in druge podobne izvršne ukaze.

V Louisiani so doslej potrdili več kot 27.000 okužb s koronavirusom in 1800 mrtvih zaradi covida-19, v najbolj prizadeti zvezni državi New York pa je potrjenih okužb skoraj 300.000, mrtvih pa 23.000. Samo v mestu New York je 165.000 okuženih in 17.700 mrtvih.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je poročal, da je v torek umrlo 330 ljudi, kar je pet manj kot v ponedeljek. Število smrti pada že več kot teden dni, a počasi. Za malenkost se zmanjšuje tudi število hospitalizacij in sprejemov na intenzivno nego. Pred dvema tednoma je zaradi covida-19 v državi New York umiralo po 800 ljudi na dan.

Cuomo bo v določenih okrožjih države bolnišnicam dovolil, da opravljajo tudi druge operacije, ki niso povezane s koronavirusom, vendar še ne v mestu. V državi na dan za okužbe s koronavirusom testirajo 30.000 ljudi, v tem tednu pa nameravajo v mestu New York testirati 1000 zaposlenih v podjetju javnega prevoza MTA za protitelesa. Testi protiteles so doslej pokazali, da je koronavirus brez simptomov prebolelo 17 odstotkov gasilcev in reševalcev ter 10,5 odstotka policistov v mestu.

Cuomo je dejal, da želi do četrtka načrt, kako vsak dan čez noč povsem dezinficirati vse vagone podzemne železnice, ne glede na to, da so jih brezdomci spremenili v svoja prebivališča. Večino novinarske konference je namenil pozivom za zvezno proračunsko pomoč državam, ki se ubadajo z velikimi primanjkljaji zaradi koronavirusa.

"Prelet vojaških letal v čast zdravstvenim delavcem je prijazna gesta. Vendar pa bi raje videl, da se jih konkretno nagradi in jim olajša življenja," je dejal Cuomo. Pri tem je imel v mislih torkov prelet New Yorka in nekaterih drugih mest dveh vojaških akrobatskih eskadrilj reaktivnih letal. Cuomo svari, da bo moral odpuščati reševalce, gasilce, policiste, zdravstvene delavce in druge, če ne bo pomoči zveznega proračuna.