KOLERIK

Kdo je minister, ki bi pisal plačilne naloge na podlagi medijskih objav?

L.T.
29. 4. 2020, 19.30
Deli članek:

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, se je med predstavitvijo v državnem zboru opisal kot koleričen in impulziven. Dodal je, da bo tak tudi ostal, saj da se pri 58 letih človek težko spremeni.

STA
Po ministrstvu za obrambo je Aleš Hojs prevzel še eno represivno ministrstvo – za notranje zadeve.

»Koleričnost mogoče res ni karakteristika, ki bi odlikovala kogarkoli. Da je človek impulziven, pa je po mojem dobra lastnost. To pomeni, da od sebe zahteva precej, enako pa zahteva tudi od svojih sodelavcev. Po teh 14 dneh ministrovanja sem prepričan, da moji sodelavci čutijo, da bomo intenzivno delali,« nam je Hojs kmalu po nastopu ministrskega mesta razložil, zakaj je dobro, da se bo na notranjih zadevah delalo impulzivno.

Gradbinec med policijskimi vrstami

Hojs je po poklicu gradbeni inženir, pred vidnejšo politično kariero je bil zaposlen na republiški upravi za ceste, nato še v komunalnem podjetju Vodovod-kanalizacija. Kasneje je bil član uprave Darsa, kjer je črpal nadaljnje izkušnje v gospodarstvu. Prepričan je, da je treba prakse iz gospodarstva uporabljati tudi v politiki – izpostavil je predvsem hitro in logično odločanje, ki ga v državni birokraciji pogreša.

STA
Iz NSi so ga izključili kmalu po tem, ko je neuspešno kandidiral za njenega predsednika.

Ko je nehal biti minister za obrambo, je Hojs soustanovil televizijo Nova24, kjer je tudi opravljal vlogo direktorja. Hkrati je predsedoval tudi Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve.

Hojs je bil nekoč vidni član stranke NSi, v drugi vladi Janeza Janše je iz kvote te stranke nastopil mesto ministra za obrambo. Kasneje je kandidiral tudi za predsednika te stranke in poskušal izpodriniti Ljudmilo Novak, a mu karakter ptice roparice v stranki ni prinesel potrebnih glasov. Takrat se je z NSi tudi razšel, kot to sam opredeljuje. V stranki se tega spominjajo drugače, saj so ga zaradi neprimernih in žaljivih komentarjev iz nje izključili, so sporočili takrat.

Zdaj je NSi članica koalicije, Hojs pa notranji minister iz kvote stranke SDS, k čemur ga je povabil njen predsednik Janša. »V politiki je treba tako kot v osebnem življenju iti čez določene zamere. Imam jih jaz, imajo jih verjetno tudi drugi do mene. Potrebno je ponovno sodelovanje; ni treba, da si z nekom prijatelj, lahko pa si korekten in pošten sodelavec,« je Hojs pojasnil za časnik Večer.

STA
Hojsa so takrat mnogi v NSi videli kot Janševega kandidata.

Kukavičje jajce v NSi?

Zasuk se je za Hojsa spremenil prav v času, ko je bil minister za obrambo, trdijo naši viri iz NSi. Na Hojsa imajo kljub nekaj neprijetnostim in hude krvi relativno lepe spomine.

»Politično kariero je začel v SKD. Je zelo načelen, prijeten za delo, vendar včasih trmasto svojeglav. Če je v nekaj prepričan, ga zelo težko prepričaš v nasprotno,« se ga spominja eden njegovih sodelavcev. »Bori se z argumenti in daje vtis zelo 'brihtne' osebe. Strokovno kot gradbinec je težek profesionalec. Tudi cenjen s strani tistih, ki so z njim na tem področju delali. Tudi sicer vedno dokonča stvari, ki se jih loti. Pred leti, ko je bil obrambni minister, se je zgodil zasuk. Od takrat Janšo vidi kot boga. Tudi če ima protiargumente, se zdi, kot da si jih ne upa povedati. Zakaj? Ne vem,« je še pojasnil naš vir, ki je želel ostati neimenovan.