kriza

Japonski zdravstveni sistem je na robu kolapsa, svarijo zdravniki

B.K.
18. 4. 2020, 19.23
Posodobljeno: 18. 4. 2020, 21.17
Deli članek:

V prvih tednih epidemije se je zdelo, da jo ima Japonska pod nadzorom, vendar pa se virus zdaj hitro širi. V državi primanjkuje bolniških postelj, zdravstvenega osebja in opreme.

Profimedia
Na Japonskem primanjkuje bolniških postelj, zdravstvenega osebja in opreme.

Na Japonskem je danes, le nekaj dni po razglasitvi izrednih razmer za celotno državo, s katerimi skušajo oblasti zajeziti širjenje novega koronavirusa, število okuženih naraslo na 10.000. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 200 ljudi, najbolj prizadeto območje pa ostaja prestolnica Tokio.

Japonske bolnišnice vse pogosteje zavračajo bolnike, okužene z novim koronavirusom. Zdravniki opozarjajo, da je zdravstveni sistem tik pred sesutjem, poročajo tuji mediji.

V enem od nedavnih primerov je kar 80 bolnišnic v Tokiu zavrnilo reševalno vozilo, ki je prevažalo moškega, ki je imel visoko vročino in težave z dihanjem. Še en vročičen moški je do bolnišnice, ki ga je bila pripravljena sprejeti, prišel po približno 40 neuspelih poskusih.

Marca so v več kot petih bolnišnicah zavrnili 931 reševalnih vozil, ali pa so ta paciente od vrat do vrat prevažala več kot 20 minut. Lanskega marca je bilo takšnih primerov 700. V prvih enajstih dneh aprila je ta številka dosegla že 830 primerov.

V Japonskem združenju za akutno medicino pravijo, da številne bolnišnice nočejo več zdraviti nujnih primerov. Tako pomoči ne najdejo pacienti, ki so doživeli možgansko kap, infarkt ali so se poškodovali v nesreči. "Kolaps urgentne medicine se je že začel," so prepričani v združenju. "Normalne urgentne medicine ne moremo več izvajati," je dejal Takeshi Shimazu, urgentni zdravnik iz bolnišnice v Osaki, poroča kanadska televizija Global news.

Japonskim bolnišnicam prav tako primanjkuje oddelkov za intenzivno nego. Na 100.000 ljudi imajo namreč le pet tovrstnih postelj. V Nemčiji imajo na 100.000 prebivalcev 30 postelj za intenzivno nego, v ZDA 35 in v Italiji 12, pojasnjuje Osamu Nishida, vodja japonskega združenja za intenzivno medicino. 10-odstotna umrljivost v Italiji je prav posledica pomanjkanja tovrstnih zmogljivosti, je prepričan. "Japonska, ki nima niti polovico italijanskih kapacitet, se bo zelo hitro soočila z neobvladljivo smrtnostjo," še svari Osamu.