počitnice

Slovenski turizem na robu preživetja, a popustov ne pričakujte

Žiga Kariž
18. 4. 2020, 19.55
Deli članek:

Bodo zaradi krize cene nižje ali bodo skočile v nebo? Bomo lahko počitnikovali v tujini ali bomo zaradi krize ostali brez vsakršnega dopusta?

Profimedia
Pričakovanja hotelirjev so različna, saj bodo poleti predvidoma prevladovali domači gostje.

Bližamo se času, ko večina Slovencev in Slovenk prične načrtovati svoje počitnice. Nekateri na morju, drugi v gorah, tretji v toplicah. Nekateri doma, večina v tujini, še najraje v bližnji Hrvaški. A s prepovedjo potovanj in zaprtjem meja ter omejitvami gibanja zaradi koronavirusa so počitnice postale le še sanje. Kljub temu da se epidemija umirja in da vlada počasi razmišlja o odpravi nekaterih ukrepov, zagona turizma še ni pričakovati. Direktor bolnišnice Golnik Aleš Rozman je pred dnevi večino Slovencev in Slovenk spravil v delirij, ker je izjavil, da bomo morali letos po vsej verjetnosti dopustovati doma. Že naslednji dan so potovanj željni Slovenci debelo pogledali, ko je v javnost prišla vest, da Slovenija pričenja s promocijo turistične ponudbe v Italiji, enem največjih žarišč pandemije. Torej, ali bomo potovali ali ne?

Bomo kovčke pakirali avgusta?

Za resne napovedi je najbrž še prezgodaj, a večina turističnih delavcev upa, da bodo lahko vrata svojih namestitvenih zmogljivosti odprli vsaj avgusta. »Zasedenost hotelov v letošnjem poletju je zelo težko napovedati, saj je odvisna od različnih dejavnikov: kdaj bo prišlo do ponovnega zagona turistične panoge, kako hitro bo okrevanje, kaj se bo dogajalo z odpiranjem meja oziroma kakšno bo stanje v sosednjih državah,« so opozorili v Turistično gostinski zbornici Slovenije. Strokovnjaki s področja turizma menijo, da bo veliko odvisno od bilateralnih dogovorov med državami, ki se z virusom uspešno spopadajo. Ideja je torej, da bi meje odprli za turiste iz držav, kjer so širjenje virusa uspešno omejili. »Hotelirji upamo, da se bodo države, ki imajo virus uspešno voden, uspele dogovoriti o odprtju kopenskih mej in vzpostavitvi letalskih povezav. Slovenski turizem je namreč izjemno odvisen od tujskega turizma, zato ne pričakujemo okrevanja, dokler bodo meje in mednarodno letališče Ljubljana zaprti,« je nedavno povedal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije in direktor ljubljanskega hotela Slon Gregor Jamnik in ob tem opozoril: »V naši okolici sta ves čas pandemije namreč odprta tako letališče Zagreb kot letališče Benetke.«

Reporter
V Ljubljani, ki ima 2800 hotelskih sob, pričakujejo zagon kongresnega turizma jeseni.

Kaj z že rezerviranimi počitnicami?

Organizatorji potovanj in počitnic so se večinoma poslužili prakse, da so potrošnikom, ki so že plačali za počitnice ali potovanja, ki so odpovedana, izdali vrednotnice, s čimer bodo lahko že vplačana sredstva porabili za dopust v katerem izmed drugih terminov po tem, ko bo razglašen konec pandemije. V kolikor vrednotnic ne bi izkoristili v letu ali dveh, naj bi potrošnikom vrnili denar. Ob tem se pojavlja vprašanje, kaj bo z vračilom denarja oziroma počitnic, če organizator krize ne bo preživel in bo šel v stečaj? Bo vrednotnice izplačala država?

Kdaj rezervirati počitnice

Scenarijev o tem, kako bo potekalo okrevanje turizma, je več. Slovenija ima 120.000 postelj v turističnih namestitvah. Bodo te dovolj, če bomo vsi Slovenci počitnice preživljali doma? Bodo turistična podjetja ob sprostitvi ukrepov ponujala popuste, da bi privabile domače goste, ali bodo cene skočile v nebo, da bodo ranjena podjetja poskušala nadomestiti vsaj del finančne izgube? Napovedi si ne želi delati nihče. Anže Čokl iz Eco Hotela v Bohinju nam je povedal: »Dokler ne vemo, ali bomo poleti sploh lahko sprejeli goste in ali bodo med njimi lahko tudi tujci oziroma ali bodo meje zaprte za potovanja še do jeseni, ne morem sprejeti nobenih dokončnih odločitev o tem, kakšna bo cenovna politika ali način privabljanja turistov.«

TIC
Slovenci bomo, kot kaže, letos počitnikovali doma.

V Kranjski Gori delajo naprej

V Kranjski Gori so kanček bolj optimistični. Kot nam je zaupal Milan Sajovic, direktor družbe HIT Alpinea, so namestitvene zmogljivosti res zaprte, a njihova prodajno-rezervacijska služba neprestano dela. »Gre za rezervacije, ki se nanašajo na čas po odprtju hotelov. Poleg tega je kar nekaj dela povezanega s premikom odpovedanih rezervacij na kasnejše termine. Na primer odpovedane rezervacije se v določeni meri prestavljajo v poletni, jesenski in zimski termin. Kot zanimivost naj povemo, da nas vztrajno kliče tudi nemalo gostov z domačega trga, Italije, Avstrije, Nemčije ...« nam je povedal. Ob tem je dodal, da cenovne politike ne nameravajo spreminjati, da pa pričakujejo predvsem domače goste. Klici neučakanih turistov torej kažejo, da si ljudje kljub vsemu želijo pravočasno zagotoviti dopust.

Kakšne so cene

Ob pregledu ponudbe na portalih, kot sta Booking.com in Airbnb, lahko ugotovimo, da je možno rezervirati namestitev prav v vseh večjih slovenskih turističnih krajih, večjega znižanja cen pa ni opaziti. V Portorožu bi vas v avgustu najem apartmaja za štiri osebe za deset dni stal od 1000 evrov navzgor, desetdnevne počitnice za štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma v hotelu pa se pričnejo pri 2000 evrih. V Bohinju in okolici bi naša družina za najem apartmaja odštela okoli 1000 evrov, hotelska ponudba je znatno dražja in se giblje od 2000 evrov navzgor. V Kranjski Gori so na voljo apartmaji od 90 evrov na noč, bivanje v hotelih pa se za štiričlanske družine prične pri 150 evrih na noč in navzgor, tudi do 300 evrov na noč.

Profimedia
Na Hrvaškem ne pričakujejo znižanja cen.

Kaj pa Hrvaška

V teh dneh je bilo veliko govora o počitnikovanju pri sosedih. Trenutno je kaj takega nepredstavljivo, saj bi morali ob prehodu meje najprej za 14 dni v karanteno pri sosedih, ob vrnitvi pa bi vas čakala karantena še doma. Spodbudno novico so dočakali le lastniki nepremičnin, plovil in prikolic, saj so naši sosedi sporočili, da bodo oni prvi turisti, za katere bodo odprli meje. V kolikor ste avanturist, lahko rezervirate tudi počitnice na Hrvaškem, a tudi naši sosedi ne ponujajo nikakršnih popustov in se niso odločili za spremembo cenovne politike. Kot poroča Jutarnji list, so se Hrvati v zadnjih dneh razveselili predvsem predloga združenja čeških turističnih agencij, ki je predlagalo, da bi se vzpostavil turistični koridor, ki bi omogočil prevoz čeških turistov na jadransko obalo. Zanimivo je, da so Čehi ob tem kot varno turistično destinacijo izpostavili tudi Slovenijo.