odškodnine

Rusija stopila v bran Kitajski

B.K./STA
14. 4. 2020, 19.20
Posodobljeno: 14. 4. 2020, 19.21
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes branil Kitajsko v zvezi z zahtevami nekaterih zahodnih držav, da bi moral Peking plačati odškodnine za pandemijo koronavirusne bolezni 19.

Reuters
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Tovrstne zahteve so popolnoma nesprejemljive, je Lavrov povedal novinarjem po videokonferenci. "Ko slišim kaj takega, mi gredo vsi lasje pokonci", je dejal.

Med najglasnejši kritiki Kitajske, kjer se je novi koronavirus prvič pojavil, je ameriški predsednik Donald Trump. Novi koronavirus je označil za kitajski virus in zagrozil z ustavitvijo plačevanja članarine Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), ki je po njegovem naklonjena Kitajski. Po poročanju medijev je več ameriških in britanskih politikov predlagalo, da bi zaradi pandemije zahtevali odškodnine od Kitajske.

Lavrov je danes posvaril pred uporabo pandemije v politične namene ter izpostavil, da bi morale države sodelovati za skupno dobro. "Gre za nesrečo, ki je prizadela vse in proti kateri se lahko borimo le skupaj," je dejal vodja ruske diplomacije.

Odziv WHO na pandemijo je označil za učinkovitega. Kot je dejal, je organizacija sprejela ustrezne ukrepe za odziv na pandemijo.