Testirali so vse prebivalce, ne glede na to, ali so kazali znake okužbe s koronavirusom ali ne. Če je bila okužba potrjena, pa so bili zelo rigorozni pri izvajanju karantene vseh stikov okuženega. In na ta način so uspeli povsem ustaviti širjenje koronavirusa v tem kraju, ki sicer leži v osrčju izbruha virusa v Italiji.

Britanski infektolog Andrea Crisanti, ki je sodeloval pri tem projektu, je opozoril, da ta preizkus kaže, da omejevanje testiranj ni pametno. Pozval je predvsem ZDA in Veliko Britanijo, naj se naučita iz tega primera in okrepita testiranje ljudi.

"V Veliki Britaniji je veliko okužb, ki jih povsem ignoriramo. V kraju Vo smo uspešno zajezili izbruh virusa, ker smo identificirali in odstranili neizražene okužbe in jih izolirali. To je to, kar je naredilo rezultat," je za FT povedal profesor Crisanti.

Ključno sporočilo: testiranje, testiranje, testiranje

Ta raziskava je pokazala, kako pomemben je poziv WHO k testiranju in izoliranju tistih, ki sicer ne kažejo znakov okužbe, a prenašajo virus. WHO je ta teden znova pozvala vse države, naj agresivno pristopijo k testiranju, kar se je kot pozitivno izkazalo tudi v Južni Koreji in na Tajvanu. "Naše ključno sporočilo je testiranje, testiranje, testiranje," je v ponedeljek dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Reuters
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Crisanti je za FT še sporočil, da je raziskava agresivnega testiranja v kraju Vo omogočila tudi pridobitev popolne "epidemiološke slike" bolezni covid-19.

Testiranje se je začelo kot rezervni načrt, ko so v tem kraju 22. februarja zabeležili prvo smrtno žrtev. V prvem krogu testiranja vseh prebivalcev kraja, ki so ga izvedli do konca februarja, so odkrili, da so trije odstotki okuženi z virusom. Polovica jih ni kazala simptomov.

Po izolaciji vseh okuženih je novo testiranje deset dni kasneje pokazalo, da je stopnja okuženosti padla na 0,3 odstotka. Italijanska tiskovna agencija Ansa medtem poroča, da v tem kraju že šest dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe.