Dodatna testiranja

Okužena ena od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, izolirali oskrbovanko

J.P./STA
18. 3. 2020, 10.55
Posodobljeno: 18. 3. 2020, 12.57
Deli članek:

Potem ko je bil test ene od zaposlenih v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena od ostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi ostali testi pa so bili negativni.

Facebook
Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah

Kot so danes sporočili iz šmarske občine, delavka, pri kateri je bila potrjena okužba, v preteklih dneh ni kazala nobenega znaka okužbe, ne povišane telesne temperature, prehlada ali kakršnega koli slabega počutja.

V omenjenem domu, ki skrbi za okoli 200 starostnikov, že od pojava koronavirusa v državi izvajajo vse ukrepe po navodilih pristojnih služb. Tako so tudi takoj po prejemu obvestila o potrjeni okužbi izvedli vse ukrepe po navodilih dežurnega epidemiologa.

Zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z uslužbenko, pri kateri je bila okužba potrjena, so poslali domov, na vseh oddelkih pa začeli stanovalce pogosteje opazovati in jim meriti telesno temperaturo.

Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili pri eni od oskrbovank, ki so jo po navodilih dežurnega zdravnika takoj izolirali in je pod zdravniškim nadzorom. Ostali stanovalci se počutijo dobro in je zanje ustrezno poskrbljeno, so še sporočili.

Enotna vstopna točka

Vodja šmarske civilne zaščite Anton Stoklas je povedal, da jih omenjene informacije skrbijo, skrb nad dogajanjem v domu pa je zdaj prevzela celjska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tamkajšnji zdravstveni dom, ki sicer pokriva šest zdravstvenih postaj, trenutno obratuje le na centralni lokaciji, kjer delujejo štiri ambulante - ena je strogo ločena in namenjena infekcijskim zadevam, druga nujni medicinski pomoči, tretja za preveze in nenujna stanja, v četrti pa opravljajo administrativne zadeve.

Predvidoma že v četrtek nameravajo po besedah Stoklasa zunaj doma pripraviti enotno vstopno točko, saj se v njem strogega nadzora ne da več zagotavljati, želijo pa v njem zagotoviti razmere za delo ostalim nujnim posredovanjem.

Tudi Stoklas je poudaril, da trenutno skoraj nimajo več na voljo zaščitne opreme, kljub zagotovilom države pa do danes iz blagovnim rezerv niso prejeli še ničesar. Najbolj manjkajo zaščitne maske in rokavice, pa tudi razkužila.

"Trenutno smo povsem na minimumu. Pripravljenih imamo skoraj sto prostovoljcev, ki bi pomagali, če bo to potrebno, a jim ne moremo zagotoviti opreme. Zdržimo lahko še danes, opremo smo si že začeli posojati med seboj," je razmere opisal predstavnik šmarske civilne zaščite, ki še ne ve, kdaj bodo kljub oddanemu naročilu prejeli karkoli.