Nejasnosti

Velike težave za iskalce cepiva proti koronavirusu

Ž.K.
8. 3. 2020, 07.55
Deli članek:

Znanstveniki iz Kitajske prišli do dognanja, ki bi lahko pojasnilo, zakaj so nekateri za virusom zboleli dvakrat in zakaj niha inkubacijska doba.

Profimedia
Testiranja so zelo natančna. A negativen rezultat v zgodnji inkubacijski dobi še ne pomeni, da se okužba ne bo razvila kasneje.

Znanstveniki po svetu še vedno proučujejo virus sars-cov-2, saj okoli njega obstaja še veliko nejasnosti. Največ vprašanj se pojavlja v povezavi z inkubacijsko dobo, torej obdobjem, ki mine od okužbe do izbruha bolezni, ter s podatki, da so nekatere osebe za virusom zbolele dvakrat. Nekaj odgovorov so našli na univerzi v Pekingu, kjer so strokovnjaki ugotovili, da se je novi koronavirus razcepil v dva tipa, ki so ju poimenovali tip L in tip S. Tip S je starejši, manj nalezljiv in šibkejši, tip L, ki se je razvil pozneje, pa je močnejši in bolj napadalen in naj bi bil odgovoren za kar 70 odstotkov vseh okužb po svetu. Hkrati so z genetsko analizo Američana, ki se je okužil 21. januarja, dokazali, da je možno, da se posameznik okuži z obema tipoma virusa.

Težave za farmacevte

Znanstevniki so pri študiji uporabili le 103 vzorce, kar je sicer izjemno majhna številka. Tako Svetovna zdravstvena organizacija še ni objavila, da bi virus mutiral. Tudi raziskovalci iz Pekinga priznavajo, da so razlike med tipoma minimalne, da pa je podatek o mutaciji izjemno pomemben za izdelovalce cepiv, saj jim vsaka sprememba virusa oteži delo.

Novi koronavirus sars-cov-2 se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, na razdalji do 1,5 metra. Točna inkubacijska doba še ni znana, glede na ostale koronaviruse pa je ocenjena na dva do 12 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno šest dni. 

Injekcija proti koronavirusu

Farmacevtska podjetja v ZDA so prejela kar 8,5 milijarde evrov težko finančno injekcijo, ki jim bo pomagala pri izdelavi cepiva, čeprav je bila še pred dnevi predvidena zgolj milijarda evrov. Finančni vložek države v raziskave po navadi pomeni tudi, da podjetja ne bodo mogla sama oblikovati cen cepiva. Farmacevti pa se bodo morali pri iskanju rešitve za smrtonosni virus soočiti še s težavo, ki so jo prinesle prekinjene dobavne poti s Kitajsko, saj je tam večina prozvodnje surovin za cepiva. 

Upoštevajte navodila

Medtem naše zdravstvene službe opozarjajo na strožje higienske standarde, ki jih moramo upoštevati v času epidemije. Opozarjajo na higieno rok, pravilno ravnanje ob kašlju in čiščenje vseh površin. Virus naj bi na trdih površinah lahko preživel tudi več dni, na mehkih, kot so oblačila in papir, pa tudi po nekaj ur. Če sumite, da ste okuženi, upoštevajte predpisani protokol: ostanite doma in se izogibajte stikom z ljudmi, pokličite osebnega zdravnika oziroma dežurnega zdravnika v najbližji dežurni ambulanti, če kličete zunaj delovnega časa vašega zdravnika. Če bo sum upravičen, vas bo zdravnik napotil na najbližjo vstopno točko za odvzem brisa. Do te zdravstvene ustanove se peljite z osebnim avtomobilom, in ne z javnim prevozom (vlak, avtobus, taksi). Kašljajte v robec ali rokav. Pred odhodom od doma si umijte roke z vodo in milom. Zdravnik, ki vam bo vzel bris, bo glede na vaše zdravstveno stanje ocenil, kje boste počakali na rezultate testa. Po prejemu rezultata vas bo zdravnik obvestil o nadaljnjih ukrepih. Če nimate lastnega prevoza in bo zdravnik ocenil, da je to potrebno, bo po vas prišlo reševalno vozilo.