Dva incidenta

Preiskava ZN: Rusija je kriva vojnih zločinov v Siriji

B.K.
3. 3. 2020, 08.49
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 10.34
Deli članek:

Preiskava Združenih narodov o grozodejstvih v Siriji je prvič doslej Rusijo zaradi obstreljevanja civilistov okrivila vojnih zločinov med vojno v Siriji. Vojne zločine so izvajali tudi pripadniki sirske vojske ter pripadniki oboroženih uporniških skupin pod sponzorstvom Turčije.

Profimedia
Ruski taktični bombnik Suhoj Su-34 opravlja misijo v Siriji.

Neodvisna mednarodna preiskovalna komisija o Siriji, ki jo sestavljajo brazilski pravnik Sérgio Pinheiro, ameriška veteranka pri Združenih narodih Karen Koning AbuZayd in egiptovski strokovnjak za človekove pravice Hanny Megally, je prvič doslej Rusijo okrivila vojnih zločinov v Siriji. Komisija je pod drobnogled vzela napade »pro-vladnih sil« na civilne tarče.

Osredotočili so se predvsem na dva incidenta, v katerih so našli »znatne dokaze« o neposredni vpletenosti ruskega letalstva v obstreljevanja civilnih območij.

Prvi incident se je zgodil 22. julija lani na tržnici Maarrat al Numan, v gosto poseljenem naselju, 33 kilometrov južno od mesta Idlib. Komisija v poročilu piše, da je šlo za »dvojni napad«, drugi val zračnega obstreljevanja pa se je zgodil, ko so bili na območju že reševalci. V napadu je bilo ubitih 43 civilistov, med njimi so bili tudi štirje otroci, vsaj 109 civilistov je bilo poškodovanih.

Drugi napad, ki ga je preiskovala komisija pa se je zgodil 16. avgusta lani, ko so ruska letala obstreljevala kompleks za razseljene civiliste v bližini mesta Haas, na jugo province Idlib. Kompleks je stal sam zase, sredi polja. V napadu je bilo ubitih 20 ljudi, od tega osem žensk in šest otrok, poškodovanih je bilo 40 ljudi.

Profimedia
Suhoj Su-30 na misiji nad Sirijo.

»Na podlagi razpoložljivih dokazov, vključno s pričevanji očividcev, video posnetki, poročili letalskih opazovalcev in prisluhi komunikacijam med leti, ima Komisija utemeljene razloge za prepričanje, da je rusko letalo sodelovalo v obeh navedenih incidentih,« so strokovnjaki zapisali v poročilu. »V obeh incidentih Ruske zračne sile niso usmerile napadov na konkretne vojaške objekte, kar pomeni, da gre za vojne zločine izvajanja neselektivnih napadov na civilna območja.«

Rusija je odgovornost za množični poboj civilistov zavrnila. Trdi, da je vpletenost njenih zračnih sil usmerjena zgolj proti terorističnim skupinam.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin govori z ruskimi piloti, nastanjenimi v vojaški bazi Hmejmim v Siriji. December 2017.

Vojni zločini tudi na rokah upornikov, posredno kriva tudi Turčija

Ob tem so v poročilu omenjeni tudi vojni zločini drugih udeležencev v vojni. Komisija je islamistično skupino Hayat Tarir al Sham, ki deluje v Idlibu, okrivila vsaj enega izvensodnega uboja in sicer novinarja, ki je bil na njihovem seznamu neželjenih.

Komisija je vojnih zločinov okrivila tudi tako imenovano Sirsko narodno vojsko – uporniško skupino, ki jo podpira Turčija in je aktivna predvsem na severnem delu države, v pretežno kurdskih mestih. Uporniki so zagrešili vojne zločine plenjenja in ropanja, ter jemanja talcev, surovega in grdega ravnanja ter mučenja. Komisija tukaj opozarja, da so za te zločine odgovorni tudi morebitni poveljniki v turški vojski, ki so za zločine vedeli, bi zanje morali vedeti, jih niso preprečili oziroma niso šli skozi vse razumne napore, da bi jih preprečili.

Združeni narodi, ki mnogokrat obsodijo vsakodnevna grozodejstva v Siriji, navadno ne imenuje odgovornih. Za dostavo humanitarne pomoči se namreč zanaša na sirsko vlado pod vodstvom predsednika Bašarja al Asada in na njegove ruske sponzorje.