Veliki cestni žulji malih ljudi

FOTO: Balažičevi odrezani od sveta, občini pa iščeta izgovore

Monika Horvat / Štajerski tednik
3. 3. 2020, 06.56
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 07.53
Deli članek:

Družina Balažičevih, ki živi v Miklavžu pri Ormožu, tik ob meji s sosednjo ljutomersko občino, ima velike težave, saj so pozimi ob snegu in vsakem večjem deževju praktično odrezani od sveta.

Monika Horvat
Jože Balažič ob vsakem močnem dežju ravna in ureja cesto, pozimi pa zaradi neprevoznosti avtomobile puščajo kar na bregu.

Do njihove hiše vodi dobrih 400 metrov dolga makadamska in precej strma cesta, ki pa je noče prevzeti v last in posledično tudi ne v upravljanje nobena od občin, po katerih omenjena cesta poteka: ne Občina Ormož in ne Občina Ljutomer.

Ormoška občina bi lahko pridobila pooblastilo sosednje občine za kategorizacijo ceste in sama uredila vse potrebno za kategorizacijo ceste ter jo uredila in prevzela celotne stroške, a tukaj je še plaz, ki pa ga nihče noče … 

»Doma je hčerka, ki ima osemmesečnega otroka. Če se karkoli zgodi, če pride do požara ali če se utrga plaz, ne vem, kako bodo prišli do nas,« se boji Jože Balažic, ki ne more skriti razočaranja in jeze. Povedal je namreč, da je cesta le pogojno uporabna, pozimi pa praktično neprevozna. Takrat avtomobile raje puščajo zgoraj, na bregu. Že navsezgodaj zjutraj, preden se njegova žena in hči odpravita v službo, pa se Jože loti pluženja ceste. »Nekoč sem vse tri svoje otroke, ko je bil sneg, odnašal gor. Da ne govorim o smeteh in vsem drugem. Vse moramo čez leto dostaviti na breg.« A težava ni samo zima; še večje težave povzročajo vsako močnejše deževje in nalivi. »Ti nalivi odnašajo gramoz, naredijo velike jarke, luknje. Da se da za silo peljati po cesti, se moram prav vsakič lotiti ravnanja in urejanja ceste. Material pa odnaša po bregu navzdol, v sosedove gorice. Zaradi kupov gramoza v goricah si je sosed pri mulčenju uničil vse stroje,« opisuje Jože, ki seveda večji del materiala za utrjevanje ceste kupuje sam.

Predlagali novo cesto, a je nikoli niso kategorizirali

Balažič priznava, da prave ceste do hiše nikoli ni bilo. »Sem sem prišel okoli leta 1991. To je domačija moje stare mame. Takrat je bila cesta vrisana po drugi strani, a je nato ormoška občina celotno cesto, razen zgornjega dela na ravnici, izbrisala iz dokumentov. Dejali so, da je na tem delu močvirnato ter da bi bila investicija v asfaltiranje ceste prevelika. Zato so predlagali ureditev ceste po drugi strani, kjer je bil zgornji del že začasno narejen. Občina je vrezala zadnji del ceste do hiše, jaz pa sem jo razširil. Imel sem tri majhne otroke in novo cesto smo morali urediti. Na roko mi je šel lastnik sosednjega zemljišča, ki je dovolil, da sem uredil cesto po njegovem, vendar pa občina tega nikoli ni papirnato uredila.«

Monika Horvat
Delu ceste do Balažičevih grozi še plaz. Ta del ceste sicer leži v občini Ljutomer, ki pa o kategorizaciji noče niti slišati.

»Da se v tem času ne bi moglo kaj narediti, je čista laž«

Jože se obrača na pristojne, a zaman, posluha za kategorizacijo in ureditev ceste ni. Pokazal nam je kup dopisov. »Obračam se na pristojne, na ormoško in ljutomersko občino, kajti cesta poteka po območjih obeh občin, da bi se le nekaj naredilo. Z ljutomerske občine so mi odgovorili, da nimajo interesa za ureditev te ceste. Obrnil sem se tudi na ormoško občino. Naredile so se izmere, kajti izgovarjali so se, da cesta poteka po zasebnem zemljišču. Lastnik je podpisal, da brezplačno odstopi potrebno zemljišče, samo da se cesta uredi, kajti tudi on ima velike težave. Naredila se je odmera, postavili so se količki, a kljub temu se ni zgodilo še nič. Obrnil sem se tudi na državno inšpekcijo v Ljubljani in inšpektorica je dejala, da moram vztrajati, da se to uredi. Ormoški župan mi je obljubil, da se bo sestal z ljutomersko županjo na to temo, a do zdaj odgovora še ni bilo. Ne razumem, ali smo drugorazredni občani?! Pred kratkim je ormoška občina naredila cesto pri enem izmed občanov, in to na čisti ravnici! Plačujem vse prispevke, 30 let že čakamo na to cesto. Da se v tem času ne bi moglo kaj narediti, to je čista laž!« se upravičeno jezi Jože.

Vrbnjak: »Kategorizacijo ceste bi morala urediti Občina Ljutomer«

Jože je z ureditvijo ceste z mletim asfaltom poskusil tudi sam, a že ob naslednjem večjem dežju je bilo vse v sosedovih goricah. 

Tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak se zaveda, da je cesta resnično v slabem stanju. Hkrati je opozoril, da če sosednja Občina Ljutomer ne uredi kategorizacije dela ceste, ki poteka po njihovem območju, ne bodo mogli urediti prav ničesar. »Če katerakoli občina želi karkoli vlagati v cesto, se mora ta prej kategorizirati. Kategorizacijo ceste bi morala urediti Občina Ljutomer, namreč cesta se začne v ljutomerski občini, in ker gre za tako imenovano slepo cesto, se mora kategorizacija začeti tam. Tudi plaz na cesti je lociran v občini Ljutomer. Če bi prišlo do kategorizacije ceste, smo se s tam živečimi že pogovarjali, na kakšen način bi Občina Ormož opravljala vzdrževanje ceste, zimsko službo in tako naprej,« je še zatrdil.

Ljutomerska občina ceste (in plazu) ne želi

A tukaj se zatakne. Ljutomerska občina namreč ne namerava prevzeti oziroma kategorizirati ceste. Sporočili so, da v geodetski odmeri in asfaltiranju omenjene ceste ne vidijo širšega javnega interesa, in dodali: »V tem primeru gre za dovozno cesto do enega objekta, ki ni kategorizirana in poteka po območju dveh občin. Na območju občine Ljutomer so številne občinske kategorizirane ceste, ki so v bistveno slabšem stanju kot navedena cesta. Občina se zaradi same gostote in prometne ureditve prioritetno loteva rekonstrukcij teh cest. Rekonstrukcij zasebnih cest do enega samega objekta pa Občina Ljutomer ne bo izvajala.«