Izbruhnil Merapi

FOTO in VIDEO: Kmetje na njivah, otroci v šolah, na nebu pa gost oblak vulkanskega pepela

S.R.
3. 3. 2020, 08.59
Deli članek:

Malo po 5. uri zjutraj po lokalnem času (malo po 23. uri po našem času) je izbruhnil vulkan Merapi, ki je visoko v ozračje poslal gost oblak pepela.

Reuters
Izbruh vulkana Merapi.

Ta se je dvigal kar 6 kilometrov visoko nad indonezijskim otokom Java, zaradi česar so morali zapreti lokalno letališče v približno 40 kilometrov oddaljenemu mestu Solo, poznanem tudi kot Surakarta. Merapi je eden najbolj aktivnih vulkanov v Indoneziji, leta 2010 pa je v celi vrsti izbruhov umrlo več kot 350 ljudi, približno 280.000 pa so jih morali evakuirati.

Reuters
Izbruh vulkana Merapi.

Indonezijske pristojne službe so za letalski promet že izdale rdeče opozorilo in pojasnile, da se oblak premika proti severu otoka. Hkrati so okoli vulkana v polmeru treh kilometrov določile območje izključitve, lokalno prebivalstvo in turiste pa pozvale, naj se mu ne približujejo.

Gre sicer za zadnjega v vrsti izbruhov na tem 2930 metrov visokem vulkanu, ki ga vsako leto obišče veliko število turistov, območje okoli njega pa krasi izredno rodovitna zemlja. Serija izbruhov se je začela že leta 2018, a je ta zadnji, ki je trajal skoraj osem minut, eden večjih. Pepel je raztrosilo v polmeru desetih kilometrov okoli vulkana, o morebitnih žrtvah pa ne poročajo. Še več, kot je za tiskovno agencijo Antara pojasnil Marwoto, poglavar bližnje vasice Klakah, lokalno prebivalstvo nadaljuje s svojimi dnevnimi opravili, kot da se ni nič zgodilo. Kmetje so na njivah, otroci pa v šolah. 

Reuters
Izbruh vulkana Merapi.

Izbruh leta 2010 je bil najmočnejši izbruh po letu 1930, ko je umrlo približno 1300 ljudi. V še enem izbruhu leta 1994 je življenje izgubilo približno 60 ljudi. V Indoneziji, otočju z več kot 17.000 otoki in otočki, je skoraj 130 aktivnih vulkanov, poroča channelnewsasia.com.