Migrantska kriza

Prva smrtna žrtev, odkar je Turčija odprla meje: v morju pri grškem otoku utonil šestletni otrok

A.S.
3. 3. 2020, 08.16
Posodobljeno: 3. 3. 2020, 08.23
Deli članek:

Razmere na grško-turški meji so zaradi prihoda migrantov napete. Tuje tiskovne agencije poročajo tudi o prvi smrtni žrtvi.

STA
Trenutno je v Turčiji približno 3,7 milijona sirskih beguncev.

Sirskega dečka so včeraj potegnili iz morja, potem ko se je pri grškem otoku Lezbos v jutranjih urah prevrnil čoln. Šestletnemu otroku ni bilo pomoči. Rešili so 46 ljudi, dva otroka pa so prepeljali v bolnišnico. Na Lezbos je prav tako prispel čoln, na katerem je bilo približno 30 afganistanskih državljanov.

Grške oblasti so potrdile, da gre za prvo smrtno žrtev, odkar je Turčija potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo. Čeprav so se pojavile informacije, da naj bi včeraj v posredovanju grških sil, ki so skušale migrantom preprečiti prečkanje meje, umrl še en sirski migrant, so v Atenah podatek označili za neresnico.

Trenutno je v Turčiji približno 3,7 milijona sirskih beguncev.  

Več kot 10 tisoč beguncev, največ je Sirijcev, prihajajo pa tudi iz držav Bližnjega vzhoda in Afganistana, je v zadnjih dneh skušalo prečkati kopensko mejo z Grčijo in Bolgarijo, še poroča Reuters.Vsaj tisoč migrantov pa je od nedelje zjutraj doseglo vzhodne Egejske otoke.

»To je invazija,« je izjavil grški minister za razvoj Adonis Geordiadis. Grški premier Kiriakos Mitsotakis, ki je na Twitterju krizo razglasil za grožnjo nacionalni varnosti, je po podatkih Reutersa o situaciji na meji govoril z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. 

Bolgarski primer Bojko Borrisov, ki je s turškim predsednikom Tayyipom Erdoganom v dobrih odnosih, je včeraj odletel v Ankaro. Borrisov je navedel, da je skušal organizirati sestanek Turčije, Grčije in Bolgarije, vendar pa Erdogan ni bil pripravljen sedeti za isto mizo kot Mitsotakis. Erdogan sicer trdi, da so grški vojaki ubili dva begunca in ranili tretjega. Grške oblasti slednje zanikajo. "Na grški meji v posameznike, ki so skušali prečkati mejo, ni bil izstreljen noben naboj," je na twitterju objavil grški predstavnik vlade Stelios Petsas

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že izrazila veliko zaskrbljenost. Tudi nemška kanclerka Angela Markel je sporočila, da Turčija svoje nezadovoljstvo z Evropsko unijo ne sme izražati na "hrbtih beguncev". Po podatkih omenjene tiskovne agencije naj bi Von Leyenova z Mitsotakisem mejo s Turčijo obiskala danes.