jedrsko orožje

ZDA zavračajo pogovore o podaljšanju protijedrske pogodbe START z Rusijo

B.K.
27. 2. 2020, 11.48
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 11.49
Deli članek:

Pogodba o omejevanju strateškega jedrskega orožja bo potekla čez eno leto. Kljub temu ZDA ne želijo sodelovati v pogovorih za njeno podaljšanje, pravi ruski diplomatski vir.

Profimedia
Ko je 'oče' atomske bombe Robert Oppenheimer videl prvo jedrsko eksplozijo, mu je v misli prišel verz iz svetega hindujskega teksta Bhagavad Gita: "Zdaj sem postal smrt, uničevalec svetov."

V začetku februarja prihodnje leto bo prenehala veljati druga pogodba START, ki sta jo leta 2010 podpisala takratni predsednik Rusije Dimitrij Medvedjev in njegov ameriški kolega Barack Obama. Pogodba bi lahko bila podaljšana do leta 2026, a se Združene države Amerike o njenem podaljšanju nočejo pogovarjati.

Ruskega povabila na pogovore o podaljšanju, ameriški pogajalci namreč niso sprejeli, trdi namestnik direktorja sektorja ruskega zunanjega ministrstva za nadzor nad orožjem Vladimir Leontjev. »Ponudili smo jim sestanek naših in njihovih pravnih strokovnjakov, da bi se prepričali, da smo na isti strani in da bi izpogajali skupno razumevanje tehničnega dela podaljšanja pogodbe. A pred nekaj dnevi so Američani to ponudbo zavrnili,« je po poročanju ruske televizije RT dejal Leontjev.

Pogodba START omejuje število jedrskih bojnih glav in načine njihove dostave. Moskva želi pogodbo podaljšati brez novih pogojev, ZDA pa želijo, da se pogodbi priključi tudi Kitajska, kar pa je Peking zavrnil.

Že lani so ZDA izstopile iz pogodbe o jedrskem orožju srednjega dosega INF, potem ko so Rusijo obtožile, da na skrivaj krši njena določila. Moskva je obtožbe zanikala.