V kabini za reševalce

Posilstvo na portoroški plaži: ker je trajalo "relativno kratko", posiljevalcu nižja kazen?! Napako je popravilo višje sodišče

G.G./STA
27. 2. 2020, 10.45
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 10.47
Deli članek:

Po škandalozni sodbi okrožnega sodišča v Kopru, je višje sodišče posiljevalcu s portoroške plaže zvišalo zaporno kazen.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Koprski reševalec iz vode, ki je skupaj s še dvema storilcema junija 2015 v kabini za reševalce posilil močno opito 17-letnico, je bil na prvi stopnji obsojen na dve leti zapora, še en storilec je posilstvo takoj priznal in bil obsojen na 17 mesecev zapora, tretji posiljevalec je ostal neznan.

Na okrožnem sodišču so uporabili omilitvena določila, ki omogočajo izrek kazni pod spodnjo predpisano mejo, tako pa so se odločili, ker posiljevalec žrtve ni poškodoval in ker je posilstvo trajalo relativno kratko, piše današnji Dnevnik. Višji sodniki so ocenili, da so na prvi stopnji narobe tolmačili omilitvena določila. Presodili so, da je prvostopenjsko sodišče neupravičeno izreklo kazen, ki je bila celo nižja od najnižje zagrožene kazni. Koprčanu, ki je na sodišču vztrajal pri nedolžnosti, so zato zvišali kazen na tri leta zapora.

Za kaznivo dejanje posilstva je sicer predpisana kazen od enega do 10 let zapora. Če posilstvo zagreši več oseb zapored, pa je predpisana kazen od treh do 15 let zapora.

Na koprskem sodišču so za Dnevnik pojasnili, da je obramba Koprčana vložila še zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero izpodbija sodbi koprskih sodišč, vendar odločitve vrhovnega sodišča še niso prejeli.