Shamima

Džihadistična nevesta izgubila pritožbo glede državljanstva

B.K.
7. 2. 2020, 11.29
Posodobljeno: 7. 2. 2020, 11.34
Deli članek:

Mladi britanki je vlada državljanstvo odvzela pred dvema letoma. Od takrat je ujeta v sirskem begunskem taborišču.

Profimedia
Shamima Begum

Shamima Begum je kot najstnica zapustila svojo rojstno Anglijo in se pridružila Islamski državi v Siriji. Tam se je poročila z enim izmed borcev, mu tudi rodila več otrok, ki pa so vsi pomrli v neznosnih razmerah. Še pred smrtjo zadnjega otroka pa se je z njim skušala vrniti nazaj domov. A brez uspeha. Britansko zunanje ministrstvo ji je namreč odvzelo državljanstvo.

Shamima se je zdaj pritožila na odločitev posebne vladne komisije, ki ji je odvzela državljanstvo, a sodišče ji ni ugodilo, poroča britanski časnik The Guardian. Smatra namreč, da odvzem državljanstva ne pomeni kršenja mednarodnega pravnega reda, saj da Shamima ni ostala brez doma. Šla naj bi lahko še v Bangladeš, od koder izvira njena družina.

Profimedia
Tako so Shamima in še dve prijateljici pobegnile od doma v Turčijo in nato v Sirijo.

A danes 20-letni Shamimi v Bangladešu grozi smrt z obešenjem, prav tako te države ni nikoli obiskala in nima bangladeškega državljanstva, niti ni zanj nikoli zaprosila.

Shamimo, ki je od doma pobegnila pri 15 letih s še dvema vrstnicama, so britanske oblasti locirale leta 2019 v enem izmed sirskih begunskih taborišč. Britanski notranji minister Sajid Javid ji je nemudoma odvzel državljanstvo.